Швеція висунула звинувачення підозрюваному у шпигунстві на користь Кремля
Категорія
Світ
Дата публікації

Швеція висунула звинувачення підозрюваному у шпигунстві на користь Кремля

Швеція висунула звинувачення підозрюваному у шпигунстві на користь Кремля
Джерело:  online.ua

Влада Швеції висунула звинувачення 47-річному шведові, якого вперше затримали 2 роки тому за підозрою у шпигунстві на користь Росії. На переконання прокурорів, розвідка РФ завербувала чоловіка ще в червні-липні 2017 року. Як стверджують представники Шведської служби безпеки SAPO, вони відтоді зустрічалися декілька разів, до арешту у 2019 році. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  SVT.

"Підозрюваний, 47-річний чоловік з Гетеборга, працював консультантом у Volvo Cars в Гетеборзі та Scania CV в Седертельє. Згідно з обвинуваченням, він добував або розкривав інформацію, що належить цим компаніям, представникові російської розвідки за винагороду", - йдеться в повідомленні.

Згідно з даними місцевих журналістів, чоловіка затримали ще у лютому 2019 році у ресторані в центрі Стокгольма, коли у нього була зустріч з представником розвідки РФ. Поліцейські стверджують, що останній діяв під дипломатичним прикриттям. Прокурор Матса Л’юнквіст розповідає, що на момент затримання чоловік отримав за свою допомогу 27 800 шведських крон. У різних випадках він отримував від 10 тисяч до 30 тисяч крон.

"Чоловіка звинувачують у шпигунстві або нелегальній розвідувальній діяльності проти інтересів Швеції. Санкції за цим звинуваченням передбачають до 6 років позбавлення волі. За словами адвоката звинувачуваного, він свою провину продовжує заперечувати",. - повідомляють місцеві журналісти.

Варто нагадати, що 2 роки тому інформаційна агенція Associated Press, посилаючись на свої анонімні джерела, розповідала, що росіянином, який спілкувався зі шведом, був Євгєній Умеренко. Тоді він працював у посольстві РФ і покинув країну через декілька тижнів після цього скандалу. Що важливо розуміти, обвинуваченого звати Крістіан Дмітрієвський і до отримання громадянства Швеції він був громадянином Росії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  влада ЄС нарешті відреагувала  на останні заяви одіозного глави Міністерства закордонних справ РФ Сергія Лаврова про "розрив відносин між Росією та ЄС, який вже відбувається".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?