Швейцарські вчені спростували усталену теорію про Венеру
Категорія
Технології
Дата публікації

Швейцарські вчені спростували усталену теорію про Венеру

Швейцарські вчені спростували усталену теорію про Венеру
Джерело:  online.ua

Група науковців зі Швейцарії виступила з новим дослідженням стосовно поверхні Венери в далекому минулому - попри поширене уявлення про планету з рідкими океанами, їх свого часу так і не було утворено.

Джерело: Nature

За оприлюдненими даними, Земля та Марс відзначилися рідкими океанами та іншими водоймами ще мільярди років тому. Водночас невідомо, чи мала взагалі Венера воду у значній кількості.

Згідно з авторами нового дослідження, вони порівняли клімат на молодих Землі та Венері майже 4 мільярди років тому. У той період поверхня кожної планети буквально була ще у розплавленому стані, що робило неможливим формування водойм.

“Завдяки нашим моделям ми змогли показати, що кліматичні умови не дозволяли водяній парі конденсуватися в атмосфері Венери. Це означає, що температура ніколи не падає настільки низько, щоб вода в її атмосфері утворювала краплі дощу, які могли б впасти на її поверхню. Замість цього вода залишилася в атмосфері у вигляді газу, а океани не утворилися”, - розповів перший автор праці Мартін Турбет з Женевського університету.

За його словами, однією з головних причин стали хмари, що формувалися здебільшого на темному боці Венери. Вони провокували всеохопний парниковий ефект, який зупинив охолодження планети.

Одночасно з цим для формування океанів, схожих на земні, необхідні були менші показники інсоляції. Мільярди років тому це було можливим через так званий парадокс слабшого та молодшого Сонця, яке наразі світить потужніше.

Утім, на противагу новим висновкам існує думка про справжні океани на поверхні Венери. Саме цим теоріям “протистоять” вчені зі Швейцарії, які скористалися складними тривимірними моделями - схожими користуються фахівці для моделювання земного клімату.

На відміну від Землі, Венера сьогодні має неймовірно щільну атмосферу, яка на 96 % складається з вуглекислого газу, потужні шари хмар, кислотні дощі, тиск біля поверхні в 93 земних атмосфер і температуру 475 градусів Цельсія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?