Швейцарського робота-пса хочуть навчити досліджувати інші планети — відео
Категорія
Технології
Дата публікації

Швейцарського робота-пса хочуть навчити досліджувати інші планети — відео

Швейцарського робота-пса хочуть навчити досліджувати інші планети — відео
Джерело:  online.ua

Розробники швейцарської версії робота-пса вже протестували його у швейцарських Альпах, тепер він потенційно може досліджувати інші планети замість людей.

Джерело: Euronews

Робот-пес долає перешкоди у складній місцевості

Робопса, який може сходити на вершини швейцарських Альп без сторонньої допомоги, можна використовувати на інших планетах.

За словами його творців, досвідченого робота можна використовувати для досягнення надто небезпечних або недоступних для людей районів, включаючи інші планети.

Дослідження ETH Zurich ефективно дають змогу ANYmal, чотириногому собаці-роботу, швидко пересуватися по складній місцевості.

Собака-робот може зрозуміти, як ходити по будь-якій місцевості, поєднуючи те, що її датчики можуть «бачити» з тим, що вона знає про своє оточення, як люди чи тварини.

До цих пір, робот використовував своє сприйняття місцевості допускаючи, що карта завжди правильна і він знає, яка там буде поверхня. Але часто, коли ми виходимо на вулицю, цього не відбувається, наприклад, коли ми йдеш у високу траву, — сказав Такахіро Мікі, аспірант лабораторії Robotics Systems Lab у ETH Zurich.

Команда використовувала ландшафти з візуальними перешкодами, такими як глибокий сніг і висока трава, як приклад для робота.

Система керування ANYmal дозволяє йому поставити пріоритетом дотик до землі, а не візуальне сприйняття.

Команда перевірила нову здатність робота на пішохідному маршруті гори Етцель у швейцарських Альпах, яка височіє 1098 метрів над рівнем моря.

Схил був досить крутим, підніматися іноді навіть важко. Це було досить виснажливо, але робот міг подолати всі ці перешкоди, і нам не потрібно було допомагати роботу, – сказав Мікі.

Вчені сподіваються, що нова навичка дозволить використовувати робота будь-де на Землі та в космічних місіях на інші планети.

Сотні чотирилапих роботів, багато з яких виготовлені компанією Boston Dynamics, що належить Hyundai, вже використовуються, деякі у ворожих промислових середовищах, в тому числі один виконує дослідження в Чорнобилі, а інший працює на нафтовій платформі BP в Мексиканській затоці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?