Скандал з офшорами: стали відомі нюанси історії Порошенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Скандал з офшорами: стали відомі нюанси історії Порошенка

Скандал з офшорами: стали відомі нюанси історії Порошенка
Джерело:  OCCRP

Дії президента України Петра Порошенка, пов'язані з офшорним скандалом, можуть суперечити закону тому, що він відкрив нову компанію, перебуваючи на посаді глави держави, і не вказав цей актив у фінансовій декларації.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на матеріали occrp.org.
Як випливає з документів панамської офшорної компанії Mossack Fonseca, 4 серпня 2014 старший співробітник юридичної контори Dr. K. Chrysostomides & Co LLC Джордж Іоанну попросив зареєструвати нову компанію в інтересах «людини, пов'язаної з політикою».
В якості адреси для нової компанії, названої Called Prime Asset Partners Ltd. (Схоже з назвою української холдингової компанії Порошенка), було обрано будівлю Akara Building, де «прописані» тисячі офшорних фірм з усього світу. Єдиним власником фірми є Порошенко, який вказав свій київську адресу.
Прикладена до документів копія паспорта підтверджувала, що бенефіціарним власником був саме президент України.



Копія закордонного паспорта Петра Порошенка з матеріалів компанії Mossack Fonseca

У документах Mossack Fonseca чітко наголошується, що Prime Asset Partners відведена роль холдингової компанії для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації Roshen, а джерелом коштів повинні служити «доходи від комерційної діяльності».
За словами виконавчого директора Transparency International в Україні Олексія Хмари, йдеться про конфлікт інтересів і, можливо, порушення як Конституції, яка забороняє президенту займатися бізнесом, так і антикорупційного законодавства, за яким заборона на приватну комерційну діяльність поширюється на всіх чиновників.
«Якщо створюється нова компанія, де державний чиновник (вже після обрання на посаду) вказується в якості бенефіціара, це означає, що він безпосередньо залучений в бізнес, - каже Хмара. - Тоді в наявності порушення закону, незалежно від обставин (за яких реєструвалася компанія) або місця реєстрації».
Крім того, президент не вказав свою нову офшорну компанію і «допоміжні» компанії у фінансовій декларації за 2014 рік, що може бути ще одним порушенням закону. Немає відомостей про це і в деклараціях за 2015 рік. Київська компанія з управління фінансами ICU, що консультує Порошенка, повідомила, що були засновані ще дві структури: CEE Confectionery Investments Ltd. (Зареєстрована на Кіпрі у вересні 2014 року) і Roshen Europe B.V. (Зареєстрована в Нідерландах в грудні 2014 року). При цьому холдингова компанія з БВО володіє кіпрською компанією, якій, в свою чергу, належить голландська компанія.



Довідка про право власності Порошенка
Більш того, в декларації про доходи за той рік немає згадки ні про здобуті за кордоном доходи, ні про інвестиції в статутний капітал іноземних компаній.
При цьому керуючий директор ICU Макар Пасенюк пояснив, що відсутність цих даних пов'язана з тим, що «акції зареєстрованої на БВО Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості, при цьому в декларації за 2014 рік необхідно було вказувати тільки подібні акції».
22 березня Пасенюк заявив, що після набуття чинності новим законодавством «усі компанії, де бенефіціарним власником є ​​цей клієнт, будуть належним чином задекларовані».
Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше соцмережі жорстко відреагували на скандал з президентськими офшорами.
Також додамо, що ще одним фігурантом офшорного скандалу став президент РФ Володимир Путін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?