Сковорода 300. Найкращі вислови та мудрі поради українського генія
Категорія
Культура
Дата публікації

Сковорода 300. Найкращі вислови та мудрі поради українського генія

Сковорода 300. Найкращі вислови та мудрі поради українського генія
Джерело:  online.ua

В цей день, 22 листопада 1722 року в невеличкому селі Чорнухи на Полтавщині народився український філософ-містик Григорій Сковорода. А сьогодні низка українських діячів культури оголосила про створення всеукраїнського громадського комітету зі святкування 300-тої річниці від дня його народження.

Джерело: Facebook глави Мистецького Об'єднання "Остання барикада"

До Оргкомітету "Сковорода 300" увійшли письменник з Дніпра Ян Валетов, психіатр та колишній політв’язень радянських таборів Семен Глузман, в.о. Президента НУ «Києво-Могилянська Академія» Олександра Гуменна, письменник Любко Дереш, музикант, керівник гурту “Хорея козацька” Тарас Компаніченко.

“Критичне мислення, свобода, дотримання принципів, авангардизм – кожен в Сковороді може знайти або відкрити щось своє і рідне. Людина, яка за багатьма критеріями випередила свій час», - зазначає один з ініціаторів створення комітету, Олександр Доній.

Цитати та мудрі поради Григорія Сковороди

  • Хто соромиться визнати недоліки свої, той з часом безсоромно виправдовуватиме своє невігластво, яке є найбільшою вадою.

  • Що вподобав, на те й перетворився.

  • Як ліки не завжди приємні, так і істина буває сувора.

  • Як хто посіє в юності, так пожне в старості.

  • Не той дурний, хто не знає… але той, хто знати не хоче.

  • Ти не можеш віднайти жодного друга, не нашукавши разом з ним і двох-трьох ворогів.

  • Для шляхетної людини ніщо не є таким важким, як пишний бенкет, особливо коли перші місця на ньому займають дурні.

  • Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю.

  • Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись — значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота — рух душі, а життя — се рух.

  • Якщо любиш прибуток, шукай його пристойним шляхом. Тисяча на те перед тобою благословенних ремесел.

Сковорода вів життя самітника й мандрівного філософа

Сковорода навчався в Києво-Могилянській академії, вів життя самітника й мандрівного філософа; переважним місцем його мандрівок Україною була Слобожанщина.

Мова його творів – староукраїнська, до того ж різні її види. Листування з іншими представниками світу літератури та філософії вів зазвичай латиною.

Його філософські роботи концентрують у собі біблійні питання, які тісно переплетені з ідеями платонізму та стоїцизму. Сенсом людського буття вважав внутрішнє пізнання людиною самої себе.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?