"Слава Україні" на формі збірної обурила Росію. Звідки пішло це старовинне гасло і чому воно не дає спокою Москві
Категорія
Україна
Дата публікації

"Слава Україні" на формі збірної обурила Росію. Звідки пішло це старовинне гасло і чому воно не дає спокою Москві

"Слава Україні" на формі збірної обурила Росію. Звідки пішло це старовинне гасло і чому воно не дає спокою Москві
Джерело:  online.ua

Поява вітання та відповіді до нього “Слава Україні!” - “Героям слава!” на формі національної збірної України призвела до скандалу, спровокованого російською стороною на політичному та спортивному рівні. Це не перший випадок, коли Москва намагається очорнити певні елементи історії - згадані гасла вже десятиріччя там пов’язують нібито з “нацистськими колаборантами” чи виключно “радикалами”. Утім, історія цього патріотичного вигуку давніша й ширша.

Джерело: ONLINE.UA

Слава Україні у стародавній історії

Поява “Слава Україні” як суто гасла, якого системно використовували діячі українського руху, політики чи військовослужбовці пов’язана з початком XX сторіччя - часом суспільної нестабільності та зламних моментів.

Водночас перші згадки самого вигуку є ще у рядках Тараса Шевченка. Наприклад, так він пише у посланні до Григорія Квітки-Основ'яненка у 1839 році:

“Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине...
От де, люде, наша слава,
Слава України!”

Також гасло було певним чином відоме за кордоном. Французький поет Поль Дерулед згадав його у своїй драмі “Гетьман”, що присвячена козацькій війні 1640-років.

Слава Україні в УНР

На початку минулого сторіччя такий вираз поширився серед молодих активістів, поетів, письменників та журналістів на українських землях, які входили у склад Російської імперії. Системне його використання почалося під час української революції з 1917 року, коли стара імперія розкололася з відреченням царя Миколи II.

Так газета “Нова рада” висвітлювала збори від 15 березня 1917 року в с. Діївка (сьогоденне Дніпро).

Офіцер Української Народної Республіки Юрій Артюшенко, хорунжий легендарної кінної дивізії Чорні запорожці, вказував, що серед військовослужбовців цього підрозділу було поширене вітання “Слава Україні!” - “Козакам слава!”. Утім, відомості про його роль у поширенні вітання важко підтвердити.

Слава Україні у національному визвольному русі

Саме після подій війни на території колишньої Російської імперії “Слава Україні” з’являється у різних варіаціях в закордонних українських угрупованнях. Одну з них використовували представники “Української військової Організації”, коли вітали Євгена Коновальця під час його нью-йоркського візиту - зала встала струнко та дружньо вигукувала “Слава Вождеві!”, коли полковник УНР увійшов. Утім, цей різновид вітання не знайшов широкого застосування в інших колах.

Після загибелі Коновальця від рук більшовистських агентів 1938 року підшефна йому “Організація українських націоналістів” розкололася на два крила - під лідерством Андрія Мельника та Степана Бандери відповідно.

Суперечки тривали навіть щодо офіційних символів національної боротьби. ОУН у квітні 1941 року офіційно встановила під час з’їзду правила офіційного привітання.

“Обов'язуючі слова повного привіту: "Слава Україні" – відповідь – "Героям слава". Допускається скорочення привіту – "Слава" – "Слава".

Слава Україні в сучасності

Гасло повернулося до широкого вжитку фактично кількома хвилями. З 1989 року його активно використовували українські активісти, які виступали проти радянського панування. У 1995 році вітання в офіційній промові згадав американський президент Білл Клінтон.

Пізніше гасло супроводжувало обидва Майдани в Києві. Після 2013 року його популярність тільки закріплювалася на тлі протистояння російському агресору.

У 2018 році “Слава Україні!” - “Героям слава!” стало офіційним вітанням серед військовослужбовців Збройних сил та представників Національної поліції. До цього рішення, авторами якого стали представники Кабміну, армійці вітали один одного радянськими “Здравствуйте, товарищи” та “Здравия желаем”.

Таким чином, гасло затвердили як один з державних символів на законодавчому рівні.

Слава Україні в Росії

Російська пропагандистська машина, яка контролюється з Кремля, продовжує називати національне визвольне гасло “бандерівським”, хоча націоналісти тієї епохи самі його позичили з більш давніх джерел. Ба більше, зокрема воно проникло у кола так названих Москвою “бандерівців” безпосередньо завдяки учасникам подій 1917-1921 років, коли визвольний рух вибухнув революцією.

У Москві завжди оцінювали національний рух в Україні як надзвичайну загрозу “державності”. Після розвалу імперії більшовицький лідер Володимир Ульянов-Ленін стверджував(за свідченням Мірсаїда Султан-Галієва), наприклад, що навіть в еміграції політик Симон Петлюра - це загроза, якої необхідно позбутися.

Як наслідок цьому - найзначніші та найвідоміші діячі українського руху упродовж наступних десятиріч були вбиті радянськими агентами. Гасло буквально стало одним з елементів давнього руху, який був надзвичайно шкідливим для Москви, оскільки заважав контролювати сусідній регіон.

Саме такою стійкою позицією відзначені сьогоденні реакції на згадку “Слава Україні” на футбольній формі. Представники російської сторони називають це нібито висловлюванням політичної позиції, хоча гасло вже давно стало не політичною позицією якогось угруповання, а одним з символів державності.

На національних матчах лунають державні гімни країн-учасниць, кожна команда виходить на поле у власних державних кольорах - у Москві не обурюється такими фактами, проте хутко реагують на вибіркові моменти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?