Словаччина тимчасово зупинила імпорт зерна з України слідом за Польщею та Угорщиною
Категорія
Економіка
Дата публікації

Словаччина тимчасово зупинила імпорт зерна з України слідом за Польщею та Угорщиною

Словаччина тимчасово зупинила імпорт зерна з України слідом за Польщею та Угорщиною
Джерело:  online.ua

Словаччина вирішила тимчасово припинити імпорт зерна та окремих продуктів з України. Такі рішення вже ухвалили Польща та Угорщина.

Джерело: прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер

Словаччина призупиняє імпорт українського зерна

Словаччина тимчасово припинить імпорт зернових та інших обраних продуктів з України. Сьогодні на цю тему буде збиратися робоча група, - написав він.

Результати будуть опубліковані пізніше, зазначив він.

Повідомляється, що словацькі фермери не можуть конкурувати з імпортом дешевого українського зерна.

Мінагрополітики попередило, що вичерпало всі правові та компетентні можливості регулювання імпорту з України при збереженні коридорів солідарності, які спочатку були призначені для експорту зерна до третіх країн.

Незважаючи на це, великі обсяги потрапляють на європейські склади та викликають дестабілізацію ринку в країнах-членах ЄС.

Надалі на урядовому рівні необхідно запровадити більш жорсткі заходи щодо регулювання імпорту товарів з України, - повідомили в Мінагрополітики Словаччини.

Заборона імпорту українського зерна

На цих вихідних рішення про заборону імпорту вже прийняли Польща та Угорщина. У Європейській комісії назвали односторонні рішення з боку країн-членів Європейського Союзу неприйнятними, оскільки торгова політика належить до виключної компетенції ЄС.

Обидві країни заявили, що ці заходи необхідні для захисту їхніх сільськогосподарських секторів від дешевого імпорту. Рішення було прийнято після скарг місцевих фермерів, які стверджували, що вони страждають від того, що дешевше українське зерно заполонило їхні ринки.

Заборона поширюється на зернові, молочні продукти, цукор, фрукти, овочі та м'ясо і діятиме до кінця червня.

Україна заявила, що цей крок суперечить двостороннім торговельним угодам.

У заяві Міністерства сільського господарства України повідомили, що воно «завжди з розумінням ставилося до ситуації в польському аграрному секторі та оперативно реагувало на різноманітні виклики».

Наразі односторонні різкі дії не прискорять позитивного вирішення ситуації, - додали в міністерстві.

Хоча Комісія заявила, що односторонні кроки недопустимі, вона ще не уточнила, яких заходів вона вживе проти Польщі та Угорщини.

Більшість українського зерна експортується через Чорне море, але вторгнення Росії порушило експортні шляхи, і в результаті велика кількість зерна потрапила до Центральної Європи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?