Смертельний вірус Nipah поширюється в Індії
Категорія
Світ
Дата публікації

Смертельний вірус Nipah поширюється в Індії

Смертельний вірус Nipah поширюється в Індії
Джерело:  online.ua

В Індії зафіксували спалах небезпечної хвороби, яка характеризується високим рівнем смертності і відсутністю лікування. Небезпечний вірус Nipah тваринного походження поширюється по країні. Наразі відомо про випадки зараження лише в Індії, однак є ймовірність розвитку глобальної епідемії.

Джерело: NDTV.

Що відомо про вірус Nipah

Цей вірус вперше був виявлений в 1998-1999 роках в Малайзії серед фермерів-свинарів. Під час першого спалаху хвороби померло 40% інфікованих. У наступні роки відбулося ще 12 спалахів хвороби в Південній Азії.

Останній спалах Nipah зафіксовано у вересні 2021 року в Індії: заражено 11 осіб, ще близько 250 осіб контактували з хворими. Відомо про смерть 12-річного хлопчика від вірусу Nipah в місті Кожикоде.

Природним носієм Nipah є фруктові кажани. Вони можуть заразити кішок, кіз, свиней і інших тварин. Вірус передається від тварин до людини, а також легко поширюється повітряно-крапельним шляхом і через немиті фрукти. Смертність від хвороби варіюється від 65% до 100%.

"Фруктові кажани живуть на певній географічній території. Якщо вони полетять в інші місця, природно, цей вірус може поширитися. У нас немає спеціального методу лікування цієї хвороби", - зазначив Ашутош Бісвас, професор кафедри медицини Всеіндійського інституту медичних наук.

Симптоми хвороби

Хвороба може протікати по-різному: від майже повної відсутності будь-яких симптомів до важких ускладнень. Для початку хвороби притаманні наступні симптоми: головний біль, болі в м'язах, підвищена температура, блювота, запаморочення, змінена свідомість.

У важких випадках розвиваються симптоми енцефаліту: гостра дихальна недостатність, атипова пневмонія, конвульсії, кома. Після перенесення хвороби близько 20% пацієнтів страждають від конвульсій. У деяких протягом життя виникають неврологічні дисфункції або рецидив хвороби.

Наразі не існує ліків від хвороби, а також немає ефективних вакцин проти вірусу Nipah.

Зупинити поширення вірусу можна тільки за допомогою жорстких карантинних заходів. Необхідно ретельно мити і чистити фрукти, уникати контакту з інфікованими людьми, регулярно мити руки. Вірус особливо небезпечний для медичних працівників.

Читайте також:

  • Вчені дослідили наслідки щеплення вакцинами Pfizer і Moderna для здоров'я.

  • Медики назвали ще один неочікуваний наслідок COVID-19.

  • Дослідники дізналися, як насправді штам Дельта впливає на дітей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?