Україна перейшла на зимовий час — яка зараз година
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна перейшла на зимовий час — яка зараз година

Україна перейшла на зимовий час — яка зараз година
Джерело:  online.ua

Вже сьогодні настає ніч, коли в Україні переводять годинник на зимовий час - о 04:00 ранку годинник перевели на годину назад. Котра зараз година, можна дізнатися за допомогою онлайн-годинника, який показує точний час в Києві.

Джерело: ONLINE.UA

Практику переведення годинників двічі на рік запровадили в минулому столітті для економії електроенергії і подовження світлового дня. Тоді вважалося, що таким чином можна заощадити на електроенергії. Однак сучасні дослідження показують низьку ефективність переведення годинника і шкоду для здоров'я, тому в Україні заговорили про скасування традиції.

Наразі відмовилися від переведення годинників чимало країн, серед них – Білорусь, Росія, , Ангола, Ісландія, Китай, Кенія, Індія, Об’єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея і інші.

Перехід на зимовий час в Україні - як дізнатися час без Інтернету

Мало які з сучасних гаджетів не мають автоматичного налаштування щодо переведення годинників. Однак, якщо непередбачувана ситуація таки сталась і ви опинилися без доступу до Інтернету, а точний час дізнатися необхідно – можна скористатися ще кількома прийомами:

  • набрати на телефоні комбінацію *160# — по цій комбінації всі діючі в Україні мобільні оператори показують точний час і дату;

  • подзвонити в службу точного часу по номеру 121.

Чому в Україні переводять годинники на зимовий час?

Вперше на території нашої країни запровадили практику переведення годинникових стрілок у зв’язку з наближенням зими 1981 року. Згодом, у в 1996 році, задля зниження показників використання електроенергії, уніфікували літній час. В роки незалежності Кабінет міністрів розписав всю процедуру у своїй травневій постанові №509 двадцятип'ятирічної давності.

Згідно з постановою, перехід цьогоріч, як і у попередні роки, відбувається в останню неділю жовтня. Стрілки годинника на годину назад повернуться 31 жовтня 2021 о четвертій ранку.

Спроби скасувати щорічне переведення годинників в Україні були . Проте Рада не змогла скасувати перехід на літній час - і тепер на українців чекає ще одне переведення годинників у жовтні 2021 року. Країна вкотре повертається на зимовий час.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?