Спецслужби РФ вербували українських підлітків для антисемітських провокацій
Категорія
Україна
Дата публікації

Спецслужби РФ вербували українських підлітків для антисемітських провокацій

СБУ
СБУ

Російські спецслужби намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці. Для цього вони вербували неповнолітніх українських юнаків.

Кого намагалися завербувати спецслужби РФ

СБУ повідомляє, що нейтралізувала мережу провокаторів, яких РФ використовувала «втемну».

До складу групи входили 13-17-річні учні місцевих шкіл. Для їх дистанційного вербування спецслужби РФ створили молодіжний праворадикальний Телеграм-канал.

У ньому російські адміністратори, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали українських підлітків до вчинення актів антисемітизму у їхніх населених пунктах.

Серед провокацій - нанесення образливих написів на пам’ятних місцях та здійснення там підривів з використанням саморобних вибухових пристроїв.

Адміністратори просили записувати свої дії та надсилати їм.

СБУ
СБУ
СБУ
СБУ
1  з  4

Що загрожує організаторам

На Житомирщині СБУ викрила 15-річного школяра з міста Радомишль, від якого окупанти вимагали нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків на території області.

Пізніше аналогічні провокативні зображення було виявлено на стінах декількох приватних будинків.

У Дніпрі, Львові та Вінниці також викрили чотирьох школярів місцевих закладів освіти. Їх закликали вчинення актів вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

Провадження розпочато за такими статтями:

  • ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого);

  • ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію);

  • ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?