SPIEGEL виявило впливового російського шпигуна у Євросоюзі
Категорія
Світ
Дата публікації

SPIEGEL виявило впливового російського шпигуна у Євросоюзі

Кирило Логвінов
Джерело:  Spiegel

На переконання німецьких журналістів, очільник представництва РФ при Європейському Союзі Кирило Логвінов є російським шпигуном під дипломатичним прикриттям. 

Логвінов може бути російським шпигуном у ЄС

Авторитетне німецьке видання SPIEGEL провело спільне розслідування разом з партнерськими організаціями.

Що важливо розуміти, випадок Логвінова є складовою ширшого дослідження журналістів "Espiomats", яке присвятили можливим російським шпигунам у ЄС, які діють під дипломатичним прикриттям.

До цього проєкту залучені ЗМІ з різних країн Європи.

48-річний Кирило Логвінов акредитований як дипломат Постійного представництва Росії у Брюсселі з 2018 року. Відколи останній посол Росії при ЄС залишив посаду близько року тому, Логвінов став де-факто головою представництва. У 2010-2014 роках він працював у російському посольстві у Берліні, тоді його не підозрювали як можливого шпигуна.

Як вдалося дізнатися журналістам, безпекові структури Бельгії підозрюють, що Логвінов працює на СВР – Службу зовнішньої розвідки Росії.

Окрім того, наголошується, що підозри проти Логвінова з’явилися ще минулого року, коли він ще був не фактичним главою представництва.

Як на цю інформацію реагує влада ЄС

Нове дослідження журналістів спровокувало старт розслідування можливих зв’язків між Логвіновим і співробітниками Єврокомісії.

Варто зазначити, що влада ЄК продовжує заперечувати дані про те, що такі контакти існували.

Дискусії щодо Логвінова доволі давно точаться всередині європейських дипломатичних кіл та спецслужб.

Згідно з даними видання, контррозвідка Бельгії уже вимагали вислати його, однак це рішення заблокувала Європейська служба зовнішніх справ (EEAS), яка боялася наслідків для своїх дипломатів у Росії.

За словами віцепрезидента Європарламенту Мартіан Гойсіка, він здивований тим, що Логвінова досі не вислали.

Якщо бельгійські безпекові структури справді рекомендували вислати його, мені дуже цікаво, чому EEAS не зробила цього, – обурюється він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?