Справа не в Україні: Financial Times відповів на головні питання по референдуму в Нідерландах
Категорія
Світ
Дата публікації

Справа не в Україні: Financial Times відповів на головні питання по референдуму в Нідерландах

Справа не в Україні: Financial Times відповів на головні питання по референдуму в Нідерландах
Джерело:  Financial Times

Виборці Нідерландів на референдумі в середу відкинули Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Дункан Робінсон і Джим Брансден в статті для Financial Times, переклад якої зробив ONLINE.UA, відповіли на основні проблемні питання про неоднозначні результати референдуму.

Про що був референдум?

Голосування носило характер необов'язкового референдуму по геополітично значимому договору, який приводить українське законодавство у відповідність з нормами Євросоюзу і знижує торговельні бар'єри між ними. Угода була підписана в 2014 році, а його торговельні елементи диктують тарифи на такі речі, як абрикоси.

Чому голландців турбують тарифи на абрикоси?

Вони їх не турбують. Договір був просто першою можливістю для групи євроскептиків, журналістів сатиричного сайту під назвою GeenStijl, використовувати новий закон про референдум, який Нідерланди представили в минулому році.

GeenStijl отримав 300 тисяч підписів, необхідних для проведення референдуму в спробі показати своє загальне невдоволення Брюсселем.

В результаті кампанія стала боротьбою з широкого кола питань, починаючи з ЄС і нинішнього уряду Нідерландів до відносин Нідерландів з Росією. Хоча багатьом опонентам досі не подобається угода з Україною, мотиви референдуму вийшли далеко за межі однієї цієї теми.

Чи стануть результати голосування причиною розриву угоди?

У голландських виборців вже є досвід зриву угод ЄС. У 2005 році голландський референдум - з французької допомогою - зруйнував плани по конституції Євросоюзу. Але це навряд чи відбудеться цього разу.

Ставки цього голосування нижче. Результати референдуму не є зобов'язуючими для голландського уряду, незважаючи на те, що явка перевищила 30% рівень, необхідний для того, щоб лідери Нідерландів звернули на нього увагу.

Що тепер буде робити уряд Нідерландів?

Як це часто буває в ЄС, є велика ймовірність «сфабрикованої» наспіх програми. Торговельна угода в межах блоку насправді вже працює «на тимчасовій основі». Щоб це змінити, необхідна одностайна підтримка всіх 28 держав-членів, що вкрай малоймовірно.

Але навіть в Брюсселі ідея попередньої угоди на постійній основі є абсурдною. Необхідний хоч який-небудь компроміс.

Юристи ЄС в минулому розглядали можливість застосування санкцій на двосторонній основі кожною державою-членом окремо, якщо хоча б одна країна втримається, оскільки санкції вимагають одностайності. Якщо голландський уряд зажадає спеціальної пропозиції по пакту з Україною, іншим 27 країнам-членам можуть запропонувати прийняти положення Договору самостійно, а не через законодавство ЄС.

Що це означає для голландської політики?

Голландський уряд завжди підтримувало голос «За», але протягом останніх кількох місяців вони не дуже про це говорили, в надії, що явка складе нижче 30% порога. Незважаючи на те, що явка була низькою, відмова стала ударом по коаліційному уряду, яка вже показує погані результати в попередніх опитуваннях громадської думки перед загальними виборами в наступному році.

Коаліція - на чолі з правоцентристською Народною партією за свободу і демократію і її партнером Робочою партією - має більшість, але антимігрантська і налаштована проти ЄС Партія свободи анти-мусульманського популіста Герта Вілдерса показала недавно рекордне зростання, і поразка була останнім, чого потребував хиткий уряд .

Що це означає для Брекзіта?

«Ваше голосування є закускою, наше голосування є основною стравою», - проголосив Найджел Фарадж на мітингу на цьому тижні перед голландським голосуванням, де лідер Партії незалежності Сполученого Королівства, яка вимагає виходу Великобританії з Євросоюзу (так званого Брекзіт - Ред.), передбачувано висловився за кампанію «проти».

Хоча існує трохи прямих наслідків, кампанії Брекзіта варто винести кілька уроків. У голландських виборців вже давно були євроскептичні нахили, в той час як голландські політики поділяють багато з тих же поглядів на ЄС, як їх британські колеги.

Низька явка буде серйозно вивчатися тими, хто агітує Великобританію залишитися в ЄС. Люди, що виступають проти торгівельної угоди, сказали голландським соціологам, що вони були набагато більш схильні голосувати, ніж виборці «за».

Але зроблені в останню хвилину зусилля ліберальної, проєвропейської партії D66 і її однодумців, по всій видимості, провалилися. Кампанія в Великобританії за те, щоб залишитися в складі ЄС, так само відчуває труднощі, борючись з шаленим ентузіазмом тих, хто збирається голосувати за Брекзіт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?