Справи Майдану. Генпрокуратура оголосила нові підозри
Категорія
Україна
Дата публікації

Справи Майдану. Генпрокуратура оголосила нові підозри

Справи Майдану. Генпрокуратура оголосила нові підозри
Джерело:  online.ua

Прокурори Офісу ГПУ та слідчі ДБР повідомили про зміну підозр у справі Майдану колишнім очільникам правоохоронних органів. Серед підозрюваних - ексглава МВС, командир столичного «Беркуту», ексміністр оборони, ексголова СБУ. Про це повідомила Генпрокурор Ірина Венедіктова.

Джерело:  Facebook Генпрокурорки

“Повідомили про зміну підозр та нові підозри 9 членам організованої злочинної групи колишнього Президента України, які допомагали йому залишитись при владі, придушуючи протести на Майдані силою. Минулої п’ятниці про нову підозру також повідомлено самому експрезидентові”, - написала Венедіктова.

Вона уточнила, що серед підозрюваних - колишні міністр внутрішніх справ, керівник ГУМВС України в м. Києві, їхні заступники, командир столичного полку міліції особливого призначення «Беркут», командувач внутрішніх військ МВС, міністр оборони, голова Служби безпеки та його заступник.

Причетність до придушення протестів у найкривавіші дні Майдану

Цих експосадовців уже притягували до відповідальності за 468 епізодами подій на Майдані, каже Венедіктова. Тепер же у результаті роботи слідчих зібрано докази їх причетності уже до 1019 епізодів, зафіксованих у найкривавіші дні Революції гідності - 18-20 лютого 2014 року.

“Перевищення правоохоронцями влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також терористичного акту. Їх метою було незаконне перешкоджання акціям протесту у центрі Києва, а результатом – масові жертви серед мітингувальників, в тому числі, протиправне заподіяння смерті 67 особам. Всього від таких дій підозрюваних постраждали 887 цивільних осіб та 132 працівники правоохоронних органів”, - заявила Генпрокурор.

"Материнська" справа Майдану

Злочини, які інкримінують колишнім посадовцям, досліджуються у так званій материнській справі Майдану, фініш розслідування якої є для ГПУ "ключовою метою на цей рік". Йдеться, зокрема, про розстріли мітингувальників «чорною ротою» київського «Беркута» 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, коли було вбито 48 беззбройних майданівців та поранено 85 учасників Революції гідності.

Викрадення під час Революції Гідності

Нагадаємо, випадки викрадення Беркутом активістів Євромайдану відбувались з 21 січня 2014 року в різних куточках столиці. За повідомленням Ганни Бабінець, яка представляла на той час одне з українських ЗМІ, в центральну районну лікарню у сусідніх з Києвом Броварах, привезли двох чоловіків, яких жорстоко катував «Беркут», це відбулось 19 лютого 2014 р.

“У одного з них взуттєвими нитками було зашито рот» — повідомляє Бабінець.

Також відомо, що 23 січня 2014 р. друга рота київського Беркуту організувала пастку на активістів Автомайдану. Фактично, їх обманули, поширивши у мережі фальшиву інформацію про потребу у допомозі, аби активісти відгукнулися і приїхали у призначене спецпідрозділом місце, коли це відбулось, беркутівці напали. Один з постраждалих, Олександр Кравцов, розповів про деталі подій тієї ночі.

“Привезли у Маріїнський парк, роздягли, півтори години змусили стояти на снігу на колінах... Нас було приблизно 17 осіб...”

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?