Справжній контрнаступ ЗСУ ще попереду — президент Чехії
Категорія
Політика
Дата публікації

Справжній контрнаступ ЗСУ ще попереду — президент Чехії

Справжній контрнаступ ЗСУ ще попереду — президент Чехії
Джерело:  online.ua

Президент Чехії Петр Павел зазначив, що Україна ще не перейшла до ключових дій у контрнаступі. Тож, за його словами, на основні цілі та плани слід чекати найближчим часом.

Джерело: "Радіо Свобода"

Україна ще не досягла кульмінації у контрнаступі 

Павел, як колишній генерал НАТО із посиланням на власний досвід назвав нинішні дії ЗСУ формувальними операціями із метою виявити слабкі місця ворога.

Сьогодні ми бачимо, що підготовка до контрнаступу тривала місяці, і це цілком природно, тому що для того, щоб підготувати значні військові сили, забезпечити їх технікою, навчити, здобути достатньо ресурсів усіх видів, потрібно багато часу. Це також потребує великих зусиль усіх людей, які залучені, - пояснив Павел.

На думку представника Чехії, підготовка до наступного контрнаступу українських військових займатиме ще більше часу.

Водночас враховуючи погодні умови, які не є сприятливими взимку, "все, чого не вдасться досягнути цього року, доведеться відкласти принаймні до весни наступного року".

В період підготовки Україні доведеться вирішувати низку труднощів, серед яких, наприклад, збереження підтримки Заходу.

Отже, коли я кажу, що ми бачимо вікно можливостей цього року, то це означає, що знадобиться щонайменше три-чотири місяці, перш ніж почнеться будь-яка інша активність. Я думаю, це реалістична картина, - зазначив Павел.

Що відомо про гарантії безпеки для України з боку НАТО 

Петр Павел підкреслив, що наразі країни-члени НАТО розглядають 2 варіанти гарантій безпеки для України.

Зокрема, один з варіантів аналогічний гарантіям безпеки, які від Альянсу отримала Фінляндія, а інший аналогічний варіанту з Ізраїлем.

Він зауважив, що гарантії безпеки - це дуже широкий термін. Є декілька варіантів гарантій для України.

Я чув про два типи або сценарії гарантій. Один - це гарантії, які були надані Фінляндії від початку процесу ратифікації її вступу. Інший підхід до гарантій безпеки застосований для Ізраїлю. Можливо, ми побачимо щось посередині, - зазначив Павел.

При цьому Павел вважає, що країни-члени НАТО зафіксують на папері те, що вони вже роблять для України, а також включать довгостроковий план підтримки. Він зазначив, що для нього це вже звучить як гарантія.

Але, звісно, це залежатиме від того, скільки коштів країни захочуть виділити на такий план. Та якщо є готовність надати план, то має бути також і готовність надати його у формі гарантії, - наголосив президент Чехії.

Приклад Фінляндії

Після початку ратифікації вступу Фінляндії до НАТО їй були надані гарантії безпеки як у країн, що входять до Альянсу, зокрема й положення статті 5 про колективну оборону, під яким напад на одну країну-члена вважається нападом на всіх.

Приклад Ізраїлю

"Ізраїльська модель" передбачає 10-річне зобов’язання із США щодо безпеки. Гарантії безпеки передбачають надання пакетів військової та фінансової допомоги, а також можливість спільного виробництва. Проте про залучення статті 5 не йдеться.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?