Столтенберг заявив про досягнення рішення щодо навчання українських пілотів на F-16
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг заявив про досягнення рішення щодо навчання українських пілотів на F-16

Столтенберг заявив про досягнення рішення щодо навчання українських пілотів на F-16
Джерело:  online.ua

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, кілька країн-членів НАТО вже ухвалили рішення щодо проведення навчань українських пілотів на американських винищувачах F-16.

Джерело: брифінг генсека НАТО

Що відомо стосовно рішення щодо навчань українських пілотів на F-16

Є рішення. Вже кілька членів НАТО підтримали, це було після консультацій, що розпочнеться навчання пілотів. Це питання розглядатиметься і завтра після зустрічі контактної групи, - зазначив Столтенберг.

За його словами, після вирішення всіх питань, пов'язаних з проведенням навчань українських пілотів на американських винищувачах, члени Альянсу почнуть обговорення передачі F-16 Україні.

Союзники України тривалий час відмовлялися обговорювати навчання наших пілотів на західних винищувачах, оскільки це передбачало б відповідні поставки у майбутньому.

Але після того, як у травні президент США Джо Байден підтримав таку ініціативу, питання навчання пілотів стало одним з головних.

Наразі союзники хочуть проводити тренування пілотів України на F-16. За інформацією ЗМІ, Данія хоче розпочати навчання вже у серпні.

Тема тренувань має стати ключовою під час зустрічі міністрів оборони країн-союзників України у форматі "Рамштайн", яка відбудеться завтра, 15 червня.

Столтенберг може залишитись генсеком НАТО 

Країни Альянсу схиляються до подовження терміну повноважень Єнса Столтенберга на посту генсека НАТО.

Зазначається, що серед країн-членів Північно-Атлантичного блоку виникли розбіжності стосовно потенційних наступників Столтенберга.

Більшість країн Альянсу песимістично ставиться до змоги узгодити заміну Столтенбергу до липневого саміту НАТО в Литві.

Кандидатури прем'єр-міністра Данії Метте Фредеріксен і міністра оборони Великобританії Бена Воллеса, про яких було публічно відомо раніше, досі не отримали одностайної підтримки.

США та більшість країн-членів Альянсу вважають, НАТО має очолити чинний або колишній президент або прем'єр-міністр.

Також більшість членів блоку хоче бачити на посту генсека людину із високим рівнем підтримки.

Багато столиць висловилися за ідею про те, щоб вперше вибрати генсеком жінку. Інші кажуть, що це має бути кандидат зі Східної Європи – щоб показати важливість регіону і війни, що триває в ньому.

Співрозмовники  видання Financial Times зазначають, що через загрозу Альянсу з боку Росії та Китаю і проблем із чіткою кандидатурою на заміну Столтенбергу, доцільно розглянути чергове  продовження мандата Столтенберга.

Багато членів Альянсу також високо оцінюють діяльність Столтенберга на посаді.

Один з глав МЗС країн Альянсу сказав, що він "був прекрасним Генеральним секретарем, і немає сенсу розгойдувати човен".

Крім того, зазначають, що продовження повноважень Столтенберга дало б йому більше часу для роботи над вступом Швеції до НАТО, проти чого продовжує виступати Туреччина.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?