США мають готуватись одночасно воювати проти Росії та Китаю — Reuters
Категорія
Світ
Дата публікації

США мають готуватись одночасно воювати проти Росії та Китаю — Reuters

Бронетехніка армії США
Джерело:  Reuters

США мають готуватись до варіанту одночасного ведення війни проти Росії та Китаю і модернізувати власну армію, ядерний арсенал та посилювати чинні альянси. 

Що відомо про загрозу одночасної війни США проти Росії та Китаю

За інформацією видання, такі висновки були зроблені представниками двопартійної комісії у Конгресі США.

Доповідь комісії була створена на тлі розв’язаної Кремлем злочинної війни проти України та зростання напруги у відносинах з Китаєм через конфлікт навколо Тайваня.

За словами одного з американських високопосадовців, який приймав участь у підготовці доповіді, наразі розвідка США не коментує інформацію щодо ймовірної співпраці Росії та Китаю у виробництві ядерної зброї.

Ми стурбовані... Між ними може бути якась остаточна координація, яка приведе нас до цієї конструкції двох воєн, - зазначив високопосадовець у коментарі журналістам видання.

Доповідь критикує нинішню стратегію нацбезпеки США, яка передбачає перемогу в одному з конфліктів і стримування іншого.

За невизначеної позиції Конгресу така стратегія потребує величезних обсягів коштів.

Доповідь контрастує з позицією президента США Джо Байдена про те, що нинішнього ядерного арсеналу США достатньо для стримування об'єднаних сил Росії та Китаю.

Сполучені Штати і їх союзники повинні бути готові стримати і перемогти обох супротивників одночасно. Міжнародний порядок, очолюваний США, і цінності, які він відстоює, знаходяться під загрозою з боку авторитарних режимів Китаю і Росії, - йдеться у доповіді.

Як у Конгресі позначають загрозу з боку Росії та Китаю

У 2022 році Конгрес створив групу з шести демократів та шести республіканців для оцінки загроз США та рекомендацій щодо змін у звичайних та ядерних силах США.

Китайська і російська загрози стануть гострими в 2027-2035 роках, тому "рішення необхідно приймати зараз, щоб нація була готова", йдеться в 145-сторінковій доповіді.

У доповіді говориться, що 30-річна програма модернізації ядерної зброї США, яка почалася в 2010 році і оцінювалася в 2017 році в 400 мільярдів доларів до 2046 року, повинна бути повністю профінансована для модернізації всіх боєголовок, систем доставки та інфраструктури.

США також повинні продовжити термін служби підводних човнів з балістичними ракетами та розмістити більше тактичної ядерної зброї в Азії та Європі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?