США думають над поставками Україні високоточних боєприпасів з дальністю 150 км
Категорія
Світ
Дата публікації

США думають над поставками Україні високоточних боєприпасів з дальністю 150 км

США думають над поставками Україні високоточних боєприпасів з дальністю 150 км
Джерело:  online.ua

Пентагон розглядає пропозицію компанії Boeing постачати Україні дешеві малогабаритні високоточні боєприпаси (Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB). Ці боєприпаси можна використовувати у ракетних системах, які має Україна. Вони дозволять Києву завдавати ударів далеко за російськими лініями оборони.

Джерело: Reuters

США можуть передати Україні боєприпаси з дальністю 150 км

Видання зазначає, що військові запаси США та союзників скорочуються, і Україна стикається зі зростаючою потребою у більш досконалій зброї через тривалу війну.

Пропонована Boeing система, яка отримала назву Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), є одним із планів виробництва нових боєприпасів для України та східноєвропейських союзників Америки, - повідомили джерела в галузі.

GLSDB можуть бути поставлені вже навесні 2023 року. Вони поєднують в собі боєголовку малого діаметра GBU-39 (SDB) і ракетний двигун M26, обидва з яких є наявними в США.

Також армія США розглядає можливість прискорення виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів, які наразі виробляються лише на державних підприємствах, дозволивши оборонним підрядникам їх виготовляти.

Хоча кілька одиниць GLSDB вже виготовлено, існує багато матеріально-технічних перешкод для офіційних закупівель. Будь-яка домовленість вимагатиме від щонайменше шести постачальників прискорити поставки своїх запчастин і послуг для швидкого виробництва зброї.

Як працює ракета GLSDB

GLSDB створений спільно SAAB AB і Boeing Co і розробляється з 2019 року. Ракетних двигунів M26, які потрібні для виробництва боєприпасів, є відносно багато, а боєголовка GBU-39 коштує близько 40 000 доларів кожна, що робить ракету GLSDB недорогою, а її основні компоненти легко доступними.

Боєприпас GLSDB керується за допомогою GPS, може подолати деякі електронні перешкоди, його можна використовувати за будь-яких погодних умов і проти бронетехніки.

GBU-39, який функціонуватиме як боєголовка GLSDB, має невеликі складні крила, які дозволяють їй летіти понад 100 км.

Сполучені Штати відхилили запити на ракету ATACMS радіусом дії до 300 км, радіус дії GLSDB у 150 км дозволить Україні вражати цінні військові цілі, які були поза її досяжністю, і допоможе продовжувати контратакувати через підрив російського тилу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?