Україна попросила в США ракети дальністю 300 км для продовження наступу
Категорія
Світ
Дата публікації

Україна попросила в США ракети дальністю 300 км для продовження наступу

Україна попросила в США ракети дальністю 300 км для продовження наступу
Джерело:  online.ua

Оскільки Україна проводить успішний контрнаступ, Київ попросив у Вашингтона ракети великої дальності ATACMS для продовження наступу в 2023 році. Раніше США відмовляли у наданні цих ракет через небажання провокувати РФ.

Джерело: The Wall Street Journal

Україні потрібні ATACMS для продовдення наступу в 2023 році

У документі, наданому американським законодавцям Україною, перераховуються десятки типів озброєнь, які, за словами уряду Києва, знадобляться для продовження наступу до 2023 року.

Серед них армійська тактична ракетна система, або ATACMS, яка має дальність близько 300 км. Адміністрація Байдена, яка надіслала Україні зброю та іншу допомогу в галузі безпеки на суму понад 15 мільярдів доларів, відмовилася надати цю систему через побоювання, що Україна може використати її для удару по території Росії та розпалювання ширшого конфлікту із Заходом, - пише видання.

Також до переліку входить 29 видів систем озброєння та боєприпасів. Серед них танки, безпілотники, артилерійські системи; більше протикорабельних ракет Гарпун; і 2000 ракет для HIMARS.

Це озброєння потрібне для подальших наступальних операцій.

Прохання про ATACMS надійшло після того, як головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та Михайло Забродський опублікували статтю, де зазначається, що Росія має крилаті ракети великої дальності, які значно перевершують системи на українському озброєнні. Переломний момент міг би настати, якби українці також мали системи більшого радіусу дії, зокрема ATACMS.

Єдиний спосіб кардинально змінити стратегічну обстановку – це, безперечно, проведення Збройними Силами України кількох поспіль, а в ідеалі – одночасних контратак протягом кампанії 2023 року, - писали вони.

Відповідаючи на запитання, чому США не бажають надати Україні ракети ATACMS, міністр оборони Ллойд Остін сказав, що США мають намір дати українцям те, що їм потрібно, щоб відбити російські війська, але додав: «Справа не лише в одній конкретній зброї чи озброєннях».

Йдеться про те, як ви інтегруєте ці системи та як ви об’єднуєте зусилля різних елементів у інвентарі, щоб створити ефект, який надає перевагу українцям. І ми починаємо це бачити , — сказав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?