США миттєво відреагували на спробу держперевороту в Йорданії
Категорія
Політика
Дата публікації

США миттєво відреагували на спробу держперевороту в Йорданії

США миттєво відреагували на спробу держперевороту в Йорданії
Джерело:  online.ua

У Йорданії запобігли спробі державного перевороту, в якій брав участь колишній наслідний принц Хамза бен Хусейн. Затримано 20 осіб, підозрюваних у змові проти короля Йорданії Абдалли II. США і Україна підтримали чинного правителя країни.

Джерело: пресслужба ОПУ і заяву офіційного представника Держдепартаменту США Неда Прайса в Twitter.

Офіційні Вашингтон і Київ повністю підтримали офіційну владу Йорданії і короля Абдаллу II. Також свою підтримку і солідарність з королем Йорданії висловили ОАЕ, Саудівська Аравія, Кувейт, Бахрейн, Катар, Єгипет, Ліван, Ірак, Рада співробітництва арабських держав Перської затоки і Ліга арабських держав.

Як відреагували США на спробу держперевороту в Йорданії

Команда американського глави Джо Байдена назвала Йорданію ключовим партнером і висловила повну підтримку королю Абдаллі II.

"Ми уважно стежимо за повідомленнями з Йорданії і підтримуємо зв'язок з йорданськими офіційними особами. Король Абдалла - ключовий партнер США, і ми його повністю підтримуємо", - прокоментував спробу держпереворта офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Реакція Зеленського на спробу держперевороту в Йорданії

Президент України Володимир Зеленський також вже відреагував на викриття спроби держперевороту в Йорданії і висловив підтримку королю Абдаллі. Він назвав ситуацію "тривожною".

"Тривожні новини з Йорданії. Повністю підтримуємо короля Абдалла. Впевнені, що він гарантує стабільність, безпеку і розвиток держави. З нетерпінням чекаємо деталі подій і бажаємо народу Йорданії миру і процвітання", - йдеться в заяві Зеленського, опублікованій на сайті ОПУ.

Що сталося в Йорданії

Напередодні уряд Йорданії заарештував близько 20 осіб за підозрою в підготовці держперевороту, в тому числі представників королівської сім'ї. Затримання пройшли в рамках розслідування передбачуваної змови з метою повалення короля. Вранці 4 квітня колишній наслідний принц Йорданії Хамза бен Хусейн повідомив, що перебуває під домашнім арештом.

У Washington Post дізналися, що причетним до змови міг опинитися принаймні один з королівських дворів, а також представники політичної еліти. Крім того, один з чиновників навів докази "іноземної підтримки" цього плану.

Екскронпринц Хамза пізніше виступив із заявою, в якій підтвердив, що йому заборонили залишати межі будинку і спілкуватися з людьми. Він запевнив, що не брав участі ні в яких змовах проти короля і нічого не порушував. При цьому він звинуватив короля в зриві в управлінні країною, корупції і некомпетентності, яка панує у владі протягом останніх 15-20 років і продовжує збільшуватися.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?