США не запросили Туреччину та Угорщину на Саміт за демократію
Категорія
Світ
Дата публікації

США не запросили Туреччину та Угорщину на Саміт за демократію

США не запросили Туреччину та Угорщину на Саміт за демократію
Джерело:  online.ua

Адміністрація президента США Джо Байдена запросила близько 120 країн приєднатися до Саміту за демократію наступного тижня, проте не представників Туреччини та Угорщини.

Джерело: Foreign Policy

США проведуть другий Саміт за демократію

Команда Байдена називає саміт однією зі своїх характерних зовнішньополітичних ініціатив, покликаних підтримати демократії в усьому світі та зупинити зростання автократії.

Відмова запросити двох союзників США по НАТО підкреслює стурбованість відступленням від демократії двох країн.

США покладається на обох, щоб підтримати стратегію Заходу у боротьбі проти Росії, також країни ще не схвалили заявки Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО.

Відсутність запрошення на саміт, ймовірно, ще більше розпалить напруженість між Вашингтоном і двома союзниками по НАТО, а також збільшить дистанцію між рештою альянсу НАТО і ЄС і двома країнами, - пише видання.

Саміт запланований на 28-30 березня та ключає очні і віртуальні заходи у Вашингтоні та чотирьох країнах-партнерах — Коста-Ріці, Південній Кореї, Нідерландах і Замбії — за участю президента США Джо Байдена та інших осіб. У ньому беруть участь 20 найвищих посадовців його адміністрації.

Це вже другий Саміт за демократію, організований США. Перший відбувся наприкінці 2021 року. Туреччина та Угорщина також не отримали запрошення на перший саміт.

Чому не запросили Туреччину та Угорщину

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган протягом свого 20-річного правління консолідував владу та ліквідував елементи демократії в країні. Проте його найскладнішим викликом стали лютневі землетруси в Туреччині, які забрали життя понад 50 тис людей.

У травні 2023 року у Туреччині пройдуть президентські вибори, на які зноу буде балатуватися Ердоган.

Угорщина під керівництвом прем’єр-міністра Віктора Орбана відчужилася від Європейського Союзу та НАТО через власний відступ від демократії та тісні зв’язки Орбана з Росією, які не послабилися навіть після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Уряд Орбана постійно блокує потік загальноєвропейських ініціатив щодо допомоги Україні та санкцій проти Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?