США підтримували спецоперацію Києва проти вагнерівців у Білорусі — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

США підтримували спецоперацію Києва проти вагнерівців у Білорусі — CNN

США підтримували спецоперацію Києва проти вагнерівців у Білорусі — CNN
Джерело:  online.ua

Коли офіційний Київ розроблював і планував проведення спецоперації проти бойовиків ПВК Вагнера, яка була нібито резонансно провалена, українські спецслужби підтримали у Сполучених Штатах.

Джерело: CNN

За даними джерел телеканалу серед колишніх представників української військової розвідки, операцію було організовано зокрема за підтримки американського фінансування, технічної допомоги й рекомендації ЦРУ в цілому.

Водночас джерела в американському уряді спростовують факт настільки глибокої співпраці. Розвідка США дійсно була обізнана про підготовку спецоперації, однак не брала участі в неї через фінансування й технічну допомогу.

Анонімний посадовець допустив, що такі твердження - спроба втягнути американську сторону в інцидент і навіть розділити з нею відповідальність.

Джерела підтвердили, що українська розвідка виступила як російська приватна військова компанія, яка наймала на роботу “фахівців” у сфері безпеки за контрактом із зарплатою до 5 тисяч доларів США на місяць. Такі гроші нібито платили за збройний захист нафтових об’єктів у Венесуелі.

Приманку було схоплено сотнями потенційних російських підрядників, що відкрило Києву шлях для затримання осіб, ймовірно причетних до військових злочинів у багатьох регіонах, де тривають бойові дії, зокрема й на Донбасі.

Екс-офіцер розвідки нібито розповів телеканалу: “ми почали їм дзвонити і говорити: “Ей, чоловіче, добре, розкажи мені що-небудь про себе. Може, ти насправді не боєць, може, ти сантехнік чи щось в цьому роді… А потім вони почали розкривати щось про себе, надсилаючи нам документи, військові посвідчення і докази того, де вони воювали. І ми типу “бінго, ми можемо це використовувати”.

Ці особи почали детально інформувати розвідку під прикриттям і навіть надсилати матеріали, які підтверджують участь у різних війнах та окремих операціях. Один з інформаторів вказав, що кілька найманців надіслали власні світлини зі сходу України з уламками літака, а ще декілька нібито були присутніми під час запуску ракети з ЗРК “Бук”, яка влучила в літак рейсу MH17.

В цілому розробка тривала 18 місяців та завершилася провалом, оскільки бойовиків - з причин, які ще повністю залишаються невідомими для широкої публіки - упіймав білоруський режим Олександра Лукашенка та попри обіцянки просто відпустив до РФ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?