У ЦАР вбили групу російських найманців з ПВК "Вагнера"
Категорія
Світ
Дата публікації

У ЦАР вбили групу російських найманців з ПВК "Вагнера"

У ЦАР вбили групу російських найманців з ПВК "Вагнера"
Джерело:  online.ua

Під час збройних зіткнень на території Центральноафриканської республіки загинула одразу група російських найманців, пов’язана з так званої ПВК “Вагнера”, що наближена до Кремля.

Джерело: Deutsche Welle

За оприлюдненими даними, інцидент трапився через вибух саморобного пристрою. Троє росіян загинули від отриманих поранень.

Згідно із заявою офіційного представника уряду ЦАР Анжа Максима Казагі, через вибух загинули водночас двоє робітників поліції режиму.

Джерела на рівні Організації Об’єднаних Націй проінформували, що вибух стався ще 27 травня. Поранення разом з росіянами, яких називають “інструкторами”, отримали ще 5 військовослужбовців режиму ЦАР.

За даними місцевих медіа, військова колонна поверталася до місця базування, однак натрапила на вибухівку, яку заклали повстанці неподалік від населеного пункту Бондіба.

Війна в ЦАР

Збройний конфлікт між урядом і повстанцями там триває з 2012 року. Учасниками її станом на 2021 рік виступають від 800 до 2000 російських найманців відповідно джерелам RFI.

На офіційному рівні Москва визнає присутність росіян-інструкторів у країні, однак у чисельності 535 осіб. Вони нібито не беруть прямої участі у бойових діях — виключенням стали лише випадки безпосереднього нападу.

Утім, журналісти відзначають буквально вирішальну роль росіян у контрнаступі урядових сил у період 2020-2021 років. Ці операції повернули урядовий контроль над кількома важливими районами.

Росіяни на громадянській війні в ЦАР

Представники ООН у власних звітах задокументували близько сотні інцидентів з порушенням прав людини чи міжнародного гуманітарного права з 1 січня до середини квітня 2021 року. Йдеться про 26 позасудових страт, 5 зґвалтувань, 27 випадків свавільних арештів.

Винуватцями цих інцидентів стали урядові сили ЦАР разом з росіянами чи ці військові інструктори окремо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?