США та Німеччина відреагували на інформацію щодо причетності України до вибухів на Північних потоках
Категорія
Світ
Дата публікації

США та Німеччина відреагували на інформацію щодо причетності України до вибухів на Північних потоках

США та Німеччина відреагували на інформацію щодо причетності України до вибухів на Північних потоках
Джерело:  online.ua

Представники США та Німеччини закликали дочекатись офіційних результатів розслудування щодо причин вибухів на російських газогонах "Північний потік" на тлі публікацій в ЗМІ про нібито причетність пов'язаних з Україною осіб до цих інцидентів. 

Джерело:   Reuters

Що відомо про позицію США та Німеччини щодо вибухів на Північних потоках

Зокрема, речник федерального уряду Німеччини у відповідь на запитання стосовно інформації про причетність проукраїнської групи до цих вибухів заявив, що в Берліні вивчають ці заяви, але не збираються їх коментувати.

Федеральна прокуратура розслідує цю справу з початку жовтня 2022 року. Таким чином, вона має суверенітет над процедурою, - йдеться у коментарі представника німецького уряду.

У той же час координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі зазначив, що Вашингтон чекає на завершення розслідувань, які тривають у Німеччині, Швеції та Данії.

Ми вважаємо, і президент сказав про це, що це акт саботажу. Але ми повинні дозволити цим розслідуванням завершитися, і лише тоді ми повинні розглядати, які подальші дії можуть бути або не бути доцільними, - підкреслив Кірбі.

Що послугувало розповсюдженню інформації про нібито причетність України до вибухів 

У вівторок авторитетне американське ліберальне видання The New York Times також опублікувало  статтю  з посиланням на джерела та дані розвідки, які схильні вважати, що за вибухом газопроводів "Північні потоки" в Балтійському морі стоять неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.

А за даними німецьких ЗМІ, слідство в Німеччині встановило судно, яке використовувалось для здійснення диверсії на російських газогонах "Північні потоки" в Балтійському морі восени 2022 року, і вважає, що воно так чи інак пов’язане з Україною.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна не причетна до вибухів на російських газопроводах "Північний потік" та не має інформації про якихось проукраїнських агентів, які могли це зробити.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?