США та Велика Британія допомогли Україні розробити план успішного контрнаступу
Категорія
Україна
Дата публікації

США та Велика Британія допомогли Україні розробити план успішного контрнаступу

США та Велика Британія допомогли Україні розробити план успішного контрнаступу
Джерело:  online.ua

Фахівці та офіційні особи зі США та Великої Британії допомогли українським військовим підготувати план успішного контрнаступу та звільнити 8 тис кв км територій, захоплених кремлівською окупаційною армією.

Джерело:  The New York Times

Як США та Велика Британія допомогли Україні повернути захоплені РФ території

Зазначається, що початковий план передбачав масштабний контрнаступ на півдні країни, метою якого було звільнення Херсону та ізолювання Маріуполя від підрозділів кремлівської армії на сході.

Однак проведені в літку військові ігри за участю українських та американських військових продемонстрували неефективність цього плану.

За словами керівника політичного відділу Пентагону коліна Каля, ці ігри дозволили виявити більш ефективні варіанти контрнаступу, які були представлені українському керівництву і вищому командуванню.

Ми провели моделювання та настільні навчання. Ці навчання показали, що деякі шляхи контрнаступу можуть бути більш успішними, ніж інші. Ми дали цю пораду, а потім українці зрозуміли її і прийняли власне рішення, - зазначив Каль.

Протягом серпня на прохання українців чиновники США активізували передачу розвідувальних даних про становище російських військ, підкреслюючи слабкі місця в російських лініях. Дані розвідки також вказували на те, що Москві буде важко швидко зміцнити свої війська на північному сході України або перекинути війська з півдня, навіть якщо вона виявить підготовку України до контрнаступу.

Ми бачили, що росіяни перекинули багато своїх кращих сил на південь в рамках підготовки до іншого контрнаступу, який почали українці. Тому у нас були підстави вважати, що через постійні проблеми з моральним духом і тиск з боку українців, в російських збройних силах можуть бути осередки, які трохи більш крихкі, ніж здається на папері, - підкреслив представник Пентагону.

Для забезпечення успіху наступу США збільшили постачання Україні озброєнь. Звістки про надання Україні американської військової допомоги, що з'являлися майже щотижня, додали українському командуванню впевненості у здійсненності плану одночасного наступу на двох фронтах.

Хоча у ЗСУ залишається можливість повернути під свій контроль більше території на сході України, за словами українських і американських офіційних осіб, південь зараз є найбільш важливим театром військових дій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?