США та західні країни разом з РФ схвально висловились щодо декларації G20 стосовно України — Reuters
Категорія
Політика
Дата публікації

США та західні країни разом з РФ схвально висловились щодо декларації G20 стосовно України — Reuters

США та західні країни разом з РФ схвально висловились щодо декларації G20 стосовно України — Reuters
Джерело:  online.ua

CША та союзники, а також Росія схвально висловились про підсумкому декларацію саміту G20, в якій знову не було засудження розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України. 

Джерело:  Reuters

Чому США та союзники схвалюють підсумку декларацію G20

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді попросив лідерів групи провести віртуальну зустріч у листопаді, щоб розглянути прогрес щодо політичних пропозицій і цілей, оголошених на саміті.

Ми зобов’язані розглянути пропозиції, які були зроблені, щоб побачити, як можна прискорити прогрес, - зазначив Моді.

У суботу, 9 вересня, було ухвалено декларацію, у якій не було засудження розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України, однак згадувались страждання мирного населення і лунав абстрактний заклик до всіх держав уникати застосування сили для анексії територій.

Консенсус став несподіванкою. За кілька тижнів до саміту різко різні погляди на війну загрожували зірвати зустріч: західні країни вимагали засудити Москву за вторгнення, а Росія заявляла, що заблокує будь-яку резолюцію, яка не відповідати її позиції.

Міністр закордонних справ Сергій Лавров, голова російської делегації, сказав, що саміт був успішним для Індії, а також для Глобального Півдня, країн світу, що розвиваються.

Позиція Глобального Півдня на переговорах допомогла "запобігти тому, щоб порядок денний G20 був затьмарений Україною", сказав він на прес-конференції.

Що кажуть у США 

За словами радника президента США Джо Байдена з питань нацбезпеки Джейка Саллівана, підсумкова декларація саміту нібито дуже добре захищає принцип, за яким держави не можуть використовувати силу для отримання територій або для порушення територіальної цілісності, суверенітету чи політичної незалежності інших держав.

Німеччина та Британія також позитивно оцінили резолюцію, але Україна заявила, що "немає чим пишатися".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?