Стало відомо, чим Росії може відгукнутися суд в Гаазі
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо, чим Росії може відгукнутися суд в Гаазі

Стало відомо, чим Росії може відгукнутися суд в Гаазі

У Міжнародному суді ООН рішення за позовом України проти Росії стосуватиметься порушення двох конвенцій, але не торкнеться найважливішого питання - про збройну агресію.
Про це заявив надзвичайний і повноважний посол України, екс-представник України в Раді ООН з прав людини Володимир Василенко, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Обозреватель".
"Це важлива подія в плані кваліфікації окремих дій Росії як міжнародного правопорушника. Але в цьому випадку мова йде про порушення Росією норм двох міжнародних конвенцій: Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - сказав він.
Дипломат пояснив також, що суд не розглядатиме питання збройної агресії Росії проти України.

Читайте також: Позов проти Росії в Гаазі: зроблено заяву про бойовиків на Донбасі
"Якби Міжнародний суд розглянув це питання, то тоді це справді можна було б назвати історичним моментом. Але, на жаль, реалії сьогодення такі, що Міжнародний суд, за його статутом, може розглядати тільки ті справи, на розгляд яких дали згоду всі задіяні в суперечці сторони", - розповів Василенко.
За його словами, якщо суд встановить, що в результаті цих порушень Україна зазнала збитків, то може бути прийнято рішення про їх компенсації.
"Але в якій формі суд це зробить, говорити складно. Швидше за все, в рішенні суду на обидві сторони може бути покладено зобов'язання створити міжнародний арбітражний орган, щоб на практиці вирішити питання про компенсацію. Але, звичайно ж, Росія не схильна дотримуватися норм міжнародного права, тому це буде вельми проблематично", - резюмував він.
Тим часом стало відомо, що Україна закінчила представлення своїх доказів про впровадження тимчасових захисних заходів відносно Росії, передає УНІАН.
Заступник голови МЗС України Олена Зеркаль, яка представляє українську позицію, закликала суд "в світлі неминучих загроз, перед якими стоять українці, прийняти рішення про тимчасові заходи".

Читайте також: Історичний момент: Порошенко зробив заяву щодо Росії і Гааги
Також був зачитаний список тимчасових заходів, яких вимагає Україна: всі вони стосуються дій Росії і спрямовані на запобігання подальшої терористичної активності на Донбасі і в Криму.
Крім того, представники України докладно обгрунтували необхідність таких заходів.
У вівторок, 7 березня, свої аргументи представить Росія, після чого сторонам дається ще два дні, щоб пояснити свої позиції. Результатом цих слухань має бути рішення Суду - задовольнити чи ні запит України на впровадження тимчасових заходів.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в мережі з'явилася онлайн-трансляція з Міжнародного суду ООН в Гаазі, який почав розгляд позову України проти Росії щодо російської агресії в Криму і на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?