Стало відомо, який фільм представить Україну на Оскар-2024
Категорія
Культура
Дата публікації

Стало відомо, який фільм представить Україну на Оскар-2024

Стало відомо, який фільм представить Україну на Оскар-2024
Джерело:  online.ua

Стало відомо, який фільм представить Україну на Оскар-2024. Це стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова.

Джерело: Arthouse Traffic

Україну представить на Оскар-2024 фільм про Маріуполь

Український оскарівський комітет на засіданні 18 вересня обрав фільм, який представлятиме Україну серед претендентів на номінацію на премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм". Ним став фільм "20 днів у Маріуполі".

Стрічка "20 днів у Маріуполі" — це режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

До створення картини долучилися фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Фільм розповідає про початок повномасштабної війни в Маріуполі, про напад російських окупантів на місто 24 лютого 2022 року та показує 20 днів майбутніх подій, зокрема бомбардування житлових будинків і пологового будинку, життя людей в блокадному місті, нескінченні обстріли тощо.

Фільм було обрано шляхом голосування членами Українського оскарівського комітету, головою якого є Валентин Васянович.

У національному відборі брали участь п’ять фільмів: "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова, "Залізні метелики" Романа Любого, "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука, "Терикони" Тараса Томенка та "ШТТЛ" Адрієна Волтера.

Що відомо про стрічку "20 днів у Маріуполі"

Раніше стрічка Чернова перемогла у національному повнометражному конкурсі "DOCU/Україна" 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія) та спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Читайте також:

  • П’ять фільмів претендують на право представити Україну на Оскарі-2024 — перелік

  • У мережі опублікували трейлер української історичної драми ШТТЛ

  • Скандальний фільм "Юрик" перероблять після нищівної критики маріупольців

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?