Стефанчук вимагає онлайн-голосування в Раді у разі надзвичайної ситуації
Категорія
Політика
Дата публікації

Стефанчук вимагає онлайн-голосування в Раді у разі надзвичайної ситуації

Стефанчук вимагає онлайн-голосування в Раді у разі надзвичайної ситуації
Джерело:  online.ua

В українському парламенті можуть запровадити систему онлайн-голосувань. Зокрема, йдеться про голосування у випадку надзвичайних ситуацій. про це заявив спікер Руслан Стефанчук , до НС він відніс  і пандемію COVID-19, внаслідок якої у відомстві може не зібратися достатня кількість нардепів для прийняття необхідних рішень. 

Джерело: "Інтерфакс-Україна"

Спікер уточнив, що коли вперше запропонував нововведення в 2019 році, мало хто з депутатів сприйняв його. Серед аргументів називали приниження прав опозиції.

Але потрібно враховувати, що у світі сьогодні ціла низка викликів, які ми не можемо спрогнозувати. Наприклад, може так статися, що через пандемію в парламенті не збереться 226 депутатів, або щось станеться із приміщенням унаслідок якоїсь умовної воєнної агресії на Грушевського, 5.

– Руслан Стефанчук, спікер Ради

Він додав, що наразі український парламент не має запасного варіанту, "щоб у разі чого все-таки зібратися й ухвалити важливе для держави рішення", можна навіть обмежити перелік рішень, за які можна буде голосувати онлайн. Пропозицію мають внести на розгляд Мінцифри для остаточного впровадження .

Варто спробувати на якомусь рівні почати впроваджувати... щоб у критичних ситуаціях у нас були запобіжники.

Інструмент електронної демократії та загроза хакерських атак

Електронне голосування, крім парламентського інструментарію, є також одним з методів електронної демократії. Українське законодавство визначає його як голосування з будь-якого публічного питання, зокрема участь в опитуваннях, виборах, референдумах, що передбачає використання електронних засобів для ідентифікації та підрахунку голосів.

У досконаліших системах, що мають гарантувати ідентичність користувача та його бюлетеню, використовуються приватні цифрові підписи користувача чи навіть відбитків пальців. Важливою проблемою є збереження таємниці голосування через Інтернет. Крім того, центри голосування повинні передбачати заходи з попередження різноманітних маніпуляцій з електронними бюлетенями і відвертанню хакерських атак. Має особливе значення в межах діяльності електронного уряду.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?