Столтенберг констатував готовність НАТО реагувати на ситуацію на кордоні України і РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг констатував готовність НАТО реагувати на ситуацію на кордоні України і РФ

Столтенберг констатував готовність НАТО реагувати на ситуацію на кордоні України і РФ
Джерело:  online.ua

Генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу під час останнього інтерв'ю довелося пояснювати, чому, незважаючи на обіцянки з 2008 року, Україна досі не є членом Альянсу і як реагуватиме організація у випадку нападу на країну Росії.

Джерело: НВО

Столтенберг сказав, що НАТО уважно стежить за "незвичайними" пересуваннями російських військ біля кордону з Україною. Однак він захищав позицію щодо небажання альянсу надати Україні такий тип членства, який забезпечив би значний захист від дій президента Росії Володимира Путіна.

Він заявив, що членство може бути досягнуто лише у тому випадку, якщо всі 30 країн-членів підтримають його. Водночас, Столтенберг визнає розчарування українців у зв'язку з обіцянкою членства в НАТО в 2008 році, яка через 13 років залишається невиконаною.

У той же час Столтенберг переконаний, що неправильно говорити, що нічого не сталося:

«Україна не є членом НАТО, але перш за все ми зміцнили наше партнерство, і ми працюємо з ними набагато тісніше».

Він уточнив: оскільки Україна не є частиною Альянсу, то не підпадає під дію положення про колективну оборону – п'яту статтю Північноатлантичного договору.

Небажання НАТО вступати у конфронтацію з Кремлем

Ведучий Джонатан Свон зауважив, що він особисто може перерахувати не одну країну, яку не можна назвати демократичною, судячи з діяльності їхніх урядів. Але водночас ці країни все ж таки набули членства в Альянсі. Справжньою причиною, як вважає журналіст, є небажання НАТО вступати у конфронтацію з Кремлем.

"І це небезпечний урок, адже Путін бачить: щоб зупинити вступ країни до НАТО, потрібно на неї напасти", - підсумував Свон.

Столтенберг у свою чергу зазначив, що Росія протестувала проти кожного розширення НАТО, але, незважаючи на її критику, нещодавно до Альянсу вступили Північна Македонія та Чорногорія.

«Невже вони більш просунуті?» - іронічно зауважив Свон, висловивши сумнів і в демократичності Туреччини, яка є членом НАТО.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?