ЄС починає термінову спецоперацію на кордоні Литви з Білоруссю
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС починає термінову спецоперацію на кордоні Литви з Білоруссю

ЄС починає термінову спецоперацію на кордоні Литви з Білоруссю
Джерело:  online.ua

Європейське прикордонне агентство Frontex оголосило про оперативний запуск термінової спецоперації на кордоні Литви і Білорусі. Екстрена прикордонна допомога вже направлена в Литву.

Джерело: пресслужба Frontex

Виконавчий директор європейського прикордонного агентства Фабріс Леггері називає ситуацію в Литві з мігрантами тривожною. Він повідомив, що в найближчі дні Frontex розгорне власних прикордонників разом з офіцерами з країн-членів у складі Постійного корпусу європейської прикордонної і берегової охорони на литовсько-білоруському кордоні, щоб зупинити міграційний потік.

"Ситуація на кордоні Литви з Білоруссю залишається тривожною. Я вирішив відправити в Литву екстрену прикордонну інтервенцію, щоб зміцнити зовнішній кордон ЄС. Ми посилимо нашу допомогу і відправимо додаткових прикордонників, патрульні машини і спеціальних офіцерів для проведення співбесід з мігрантами для збору інформації про залучених злочинних мережах. Це солідарність ЄС в дії ", - підкреслив Леггері.

Що відбувається на кордоні Литви і Білорусі

Керівник Frontex уточнив, що тільки за перший тиждень липня влада Литви зафіксувала понад 800 незаконних переходів кордону на кордоні з Білоруссю. Більшість прибулих склали громадяни Республіки Конго, Гамбії, Гвінеї, Малі та Сенегалу.

"Оперативне втручання на кордоні покликане надати негайну допомогу державі-члену ЄС, яка відчуває терміновий і винятковий тиск на своїй зовнішній межі, особливо в зв'язку з великою кількістю громадян, які не є громадянами ЄС, які намагаються незаконно проникнути на її територію", - зазначив Леггері .

Литва оголосила НС через нелегальних мігрантів з Білорусі

2 липня керівництво Литви оголосило режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації у зв'язку з дедалі більшим потоком нелегальної міграції з боку Білорусі. За даними прикордонної служби балтійської держави, число нелегальних мігрантів зросла в 11 разів у порівнянні з минулим роком.

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте називає виниклу міграційний криза початком гібридної війни Лукашенко, який відмовився затримувати мігрантів на білоруській території.

Кризу з мігрантами в Вільнюсі вважають помстою Лукашенко за надання притулку представникам білоруської опозиції, а також відповіддю на критику в ситуації з примусовою посадкою лайнера Ryanair і подальшим затриманням опозиційного блогера Романа Протасевича.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?