ЄС готує термінову допомогу Литві через ситуацію на кордоні з Білоруссю
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС готує термінову допомогу Литві через ситуацію на кордоні з Білоруссю

ЄС готує термінову допомогу Литві через ситуацію на кордоні з Білоруссю
Джерело:  online.ua

Євросоюз направляє термінову допомогу Литві через ситуацію на кордоні Білорусі з мігрантами. Прикордонники, перекладачі, прикордонні патрулі і вертольоти вже готуються до відправки.

Джерело: Twitter президента Литви Гітанаса Науседи

Місцеві литовські ЗМІ повідомляють, що для посилення контролю на кордоні Литви з Білоруссю буде, зокрема, відправлений вертоліт з Польщі, а також буде узгоджена відправка додаткового вертольота з Німеччини.

Литовська влада переконана, що масштабний потік мігрантів - це організована гібридна атака режиму Олександра Лукашенка. У Вільнюсі не виключають, що за нею стоїть навіть не Мінськ, а Кремль.

В Європейському агентстві прикордонної і берегової охорони Frontex вже підтвердили, що з наступного тижня більш ніж в два рази буде збільшено масштаби операції на литовсько-білоруському кордоні.

"Ми готові посилити рівень підтримки і розмістити більше персоналу та обладнання. Ми прискорюємо і підсилюємо то, що вже було заплановано. І в тісній співпраці з литовською владою ми розробляємо операцію по швидкому втручанню в ситуацію на кордоні", - повідомив директор Frontex Фабріс Леджер.

Литва оголосила НС через приплив нелегальних мігрантів з Білорусі

2 липня керівництво Литви оголосило режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації у зв'язку з дедалі більшим потоком нелегальної міграції з боку Білорусі. За даними прикордонної служби балтійської держави, число нелегальних мігрантів зросла в 11 разів у порівнянні з минулим роком.

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте називає виниклу міграційну кризу початком гібридної війни Лукашенко, який відмовився затримувати мігрантів на білоруській території.

Кризу з мігрантами в Вільнюсі вважають помстою Лукашенко за надання притулку представникам білоруської опозиції, а також відповіддю на критику в ситуації з примусовою посадкою лайнера Ryanair і подальшим затриманням опозиційного блогера Романа Протасевича.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?