Кремль звинуватили в запуску кримського сценарію ще в одній країні
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль звинуватили в запуску кримського сценарію ще в одній країні

Кремль звинуватили в запуску кримського сценарію ще в одній країні
Джерело:  online.ua

Колишній глава литовського парламенту Вітаутас Ландсбергіс вважає кризу з мігрантами в Литві спецоперацією Кремля, запущеною по кримському сценарію. Він переконаний, що це помста глави РФ Володимира Путіна за Білорусь і Олександра Лукашенка.

Джерело: Delfi TV

Ландсбергіс підкреслює, що Литва зараз, як і Україна, опинилася на лінії фронту, по іншу сторону якого стоїть не Білорусь, а Росія. Мова йде не про військові дії, а про міграційну кризу, з якою зіткнулася Литва.

"Литва - як лабораторна тварина, на ній Кремль випробує ще один метод боротьби, боротьби проти ЄС, проти демократичного об'єднання країн. Недемократичні країни, диктатура, тиранія не сприймають демократію, намагаються її зруйнувати, принизити, підкорити собі", - пояснює литовський політик.

Ландсбергіс порівняв наплив мігрантів з гібридним методом війни, який Росія застосувала при захопленні українського Криму. Він нагадав, що Путін у 2014 році також запустив на півострів своїх військових без розпізнавальних знаків, а після оголосив там "свою" державу.

"Йшли жінки, і українські військові не посміли в них стріляти, а вони захоплювали пости, витісняли армію, а потім вже зелені чоловічки оголосили там свою "державу". Це нова форма гібридної війни проти західної цивілізації. Зараз на лінії фронту Литва, а на іншій стороні стоїть не Лукашенко і Білорусь, а Росія, оскільки Білорусь - це тільки частина Росії. Це помста, помста Литві самого Путіна. Це теж військова дія, засіб військової помсти, тільки Європа не наважується назвати це так ", - заявив Ландсбергіс.

Він не знає, які механізми Путін буде далі випробовувати на Литві, і сподівається, що литовські регіони не почнуть "приєднувати" до Росії. Але попереджає, що якщо в країні оселиться багато мігрантів, то Вільнюс не зможе впоратися з ними, якщо вони піднімуть бунт.

Литва оголосила НС через нелегальних мігрантів з Білорусі

2 липня керівництво Литви оголосив режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації у зв'язку з дедалі більшим потоком нелегальної міграції з боку Білорусі. За даними прикордонної служби балтійської держави, кількість нелегальних мігрантів зросла в 11 разів у порівнянні з минулим роком.

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте називає виниклу міграційну кризу початком гібридної війни Лукашенко, який відмовився затримувати мігрантів в Литву на білоруській території.

Кризу з мігрантами в Вільнюсі вважають помстою Лукашенко за надання притулку представникам білоруської опозиції, а також відповіддю на критику в ситуації з примусовою посадкою лайнера Ryanair і подальшим затриманням опозиційного блогера Романа Протасевича.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?