В ЄС різко відповіли на запропоновану Путіним угоду
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС різко відповіли на запропоновану Путіним угоду

В ЄС різко відповіли на запропоновану Путіним угоду
Джерело:  online.ua

"Бути відкритими, незважаючи на минуле" - цими словами починається стаття російського президента Володимира Путіна, випущена до річниці Великої Вітчизняної війни. В ЄС нагадали Путіну, що це "минуле" все ще тут, в Криму та на Донбасі.

Джерело: Die Zeit

Президента Литви Гітанас Науседа написав відповідь Путіну і дав зрозуміти, що на запропоновану їм угоду Захід піде тільки коли Росія припинить свою агресію.

"Перш ніж діалог стане можливим, Росія повинна відповідати певним критеріям - таким як повернення Криму Україні", - почав свою статтю-відповідь Путіну Науседа.

Науседа згадав кілька гучних фактів про радянську і російську агресію в бік країн Балтії, зазначивши, що це "минуле, яке ми ніколи не забудемо і не дозволимо забути". Він підкреслив, що і сьогодні весь світ бачить агресивні спроби Кремля відновлення СРСР.

"Агресивні спроби Кремля відновити СРСР, бажання розділити Європу на сфери впливу, неповага до суверенітету і територіальної цілісності націй, відмова в правах людини, свободі слова і незалежних ЗМІ, риторика "коменданта фортеці, з якої всюди видно тільки ворогів, навіть якщо вони уявні " - це точно не спосіб "бути відкритим", - пояснив Путіну свою позицію Науседа.

Литовський лідер додав, що "минуле", яке пропонує забути Путіну, "все ще тут" - в Криму, на Донбасі, в Південній Осетії, Придністров'ї, випускає пари Новачка в Солсбері або полонію в Лондоні, перегукується з вибухами в Чехії.

"Сегодня" минуле "стало більш витонченим, озброєним новими технологіями, випробуванням нових способів ідеологічної та інформаційної війни. Спроби вплинути на результати виборів і кібератаки. Але це все ще минуле - агресивне, цинічне і лицемірне. Прагнучи розділяти і володарювати. Під загрозою знаходиться не тільки Україна, Грузія і країни Балтії. Не тільки ті, хто знаходився в лещатах радянської імперії і тому тепер, як дехто думає, повинні назавжди належати кремлівським правителям", - додав Науседа.

Науседа закликає Захід і НАТО зупинити Путіна

Президент Литви закликає Захід протистояти агресії Росії. Він вважає, що країнам НАТО потрібно виділити більше ресурсів на оборону, тому що військові витрати РФ перевищують 50 млрд євро і агресор стрімко модернізує військову промисловість. Але найголовніше, на думку глави Литви, щоб ЄС залишився единим і не пішов на поступки Кремлю.

"Росія точно запропонує угоду. Між рядків вже робляться пропозиції: давайте побудуємо нові відносини між Заходом і Росією, незважаючи ні на що. Так що ми вибираємо? Газ або право нації на вільний вибір? Нафту або свободу слова? ... Росія поважає тільки сильних партнерів. Якщо ЄС захоче співпрацювати за всяку ціну, без попередніх умов, умови будуть продиктовані Росією ", - застеріг литовський лідер.

Науседа вважає вкрай важливим поставити Путіну конкретні умови для відновлення діалогу.

"Для відновлення діалогу РФ повинна виправити наслідки минулих злочинів, а не ігнорувати їх або фальсифікувати історію. Повинна повернути Крим, закінчити війну на Донбасі, вивести війська з Абхазії і Південної Осетії, звільнити політв'язнів, дозволити роботу незалежних ЗМІ. Заперечувати минуле набагато легше, ніж виправляти його. Але це неправильний спосіб "бути відкритим", як пропонує Путін ", - підсумував президент Литви.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?