Литва екстрено скликає Раду нацбезпеки через ситуацію на кордоні з Білоруссю
Категорія
Політика
Дата публікації

Литва екстрено скликає Раду нацбезпеки через ситуацію на кордоні з Білоруссю

Литва екстрено скликає Раду нацбезпеки через ситуацію на кордоні з Білоруссю
Джерело:  online.ua

Лідер Литви Гітанас Науседа неочікувано для всіх заявив про скликання у понеділок, 12 липня, спеціального засідання Ради нацбезпеки у зв’язку із ситуацією на кордоні з Білоруссю.

Джерело:  LRT

Литва вирішила скликати Раду нацбезпеку через ситуацію на кордоні з Білоруссю

Варто звернути увагу на те, що насамперед мовиться про величезну кількість нелегальних мігрантів, які прибувають до Литви через територію Білорусі протягом останнього місяця та особливо - останнього тижня.

Окрім того, влада країни має намір детально обговорювати стратегію для вирішення проблеми.

Що важливо розуміти, в Литві Рада нацбезпеки обговорює й узгоджує рішення щодо головних питань державної безпеки та оборони.

Що відбувається на кордоні з Білоруссю

Як уже згадувалося раніше, 2 липня у зв’язку з ситуацією з мігрантами Литва оголосила режим екстремальної ситуації національного масштабу. За словами місцевих чиновників, кордон планують посилити армією та спорудять на ньому додаткові бар’єри.

Влада Литви називає це організованою акцією офіційного Мінська за жорстку позицію Вільнюса щодо репресій проти інакодумців у Білорусі та підтримку білоруської опозиції.

"Ми розглядаємо цей процес як гібридну агресію, спрямовану не лише проти Литви, а й всього ЄС. Це пов’язано з принциповою позицією ЄС та Литви щодо результатів сфальсифікованих виборів та репресій проти громадянського суспільства… Ми вважаємо, що інституції білоруського режиму активно й пасивно залучені до організації цього потоку мігрантів і створення умов для перетину кордону", - заявила нещодавно прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте.

Варто звернути увагу на те, що Європейське агентство Frontex вже спрямувало місію прикордонників до Литви та Латвії для посилення охорони їхніх кордонів з Білоруссю. Аналогічне рішення також нещодавно ухвалила й Естонія.

Окрім того, влада Литви звернулася до офіційної Анкари з проханням допомогти з ідентифікацією мігрантів, щоб з'явилася можливість повернути їх на батьківщину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?