Стовбурові клітини допомагають ефективно лікувати коронавірус
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Стовбурові клітини допомагають ефективно лікувати коронавірус

Стовбурові клітини допомагають ефективно лікувати коронавірус
Джерело:  online.ua

Китайські медики почали застосовувати в лікуванні коронавіруса мезенхімальні стовбурові клітини. Клітинна терапія виявилася ефективною - процедура дозволила знизити рівень запалення навіть у тих пацієнтів, які перебували в критичному стані і яким не допомагали противірусні ліки. Що відомо про застосування стовбурових клітин в лікуванні коронавірусної інфекції - в матеріалі ONLINE.UA.

Коронавірус, як відомо, прикріплюється в організмі людей до білків АСЕ2, тісно пов'язаних з роботою серцево-судинної системи і регуляцією артеріального тиску. Після вірусної атаки ці білки активізуються і з ними в боротьбу вступають клітини імунної системи, які позбавлені АСЕ2 і не схильні до дії вірусу, через що в легенях і розвивається запалення. Традиційна терапія при розвитку коронавірусної пневмонії в першу чергу полягає в придушенні імунної відповіді глюкокортикоїдами, але таке лікування не завжди ефективно, а в окремих випадках і зовсім уповільнює виведення вірусу з організму.

Дві групи китайських медиків вирішили інакше впливати на імунну систему - замість гормонів надниркових залоз вони стали застосовувати мезенхімальні стовбурові клітини, здатні виділяти широкий спектр протизапальних білків, спрямованих на захист від імунних клітин. Їх застосування в лікування запальних процесів різного характеру вже схвалені в багатьох країнах світу, де стовбурові клітини, наприклад, застосовують при пересадках кісткового мозку.

У Пекінському університеті для лікування 65-річної китаянки використовували мезенхімальні стовбурові клітини з пуповинного канатика. На момент початку клітинної терапії пацієнтка була в критичному стані, незважаючи на те, що стандартне лікування від коронавіруса їй проводили вже протягом тижня. Перед першою ін'єкцією у жінки в крові впала кількість еритроцитів, а лейкоцити пдвищилися до тривожних значень, були наявні ознаки дихальної недостатності, ураження печінки, анемії. Стан пацієнтки погіршувався ще й гіпертонією, діабетом 2 типу і шлунковими кровотечами. За курс лікування пуповини стовбуровими клітинами жінці ввели три ін'єкції з інтервалом в 3 дня - через кілька днів після цього її стан значно покращився, в легких стали зникати вогнища запалення, що підтвердила комп'ютерна томографія. За підсумками клітинної терапії всі життєво-важливі показники стану здоров'я жінки повернулися до норми, а тест на наявність COVID-19 показав негативний результат.

Аналогічне випробування провели медики Університету Шанхая. Вони застосовували клітинну терапію стовбуровими клітинами для лікування семи пацієнтів з коронавірусом, яким не допомагала традиційна терапія. Один з них знаходився в критичному стані, четверо - у важкому, а ще в двох пацієнтів хвороба протікала стандартно і без ускладнень. Після однієї ін'єкції мезенхімальних стовбурових клітин, які були взяті в університетському біобанку, у пацієнтів почали зникати ознаки запалення - знизилася температура тіла і зникли труднощі з диханням.

"Досягнуті результати доводять, що трансплантація мезенхімальних клітин пупкового канатика може бути ідеальним вибором для самостійного або комбінованого лікування COVID-19 у пацієнтів у важкому стані", - йдеться у висновках дослідження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?