Суд дозволив затримати ексглаву Міненерго за контрабанду вугілля з ОРДЛО
Категорія
Економіка
Дата публікації

Суд дозволив затримати ексглаву Міненерго за контрабанду вугілля з ОРДЛО

Суд дозволив затримати ексглаву Міненерго за контрабанду вугілля з ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Печерський райсуд Києва дозволив затримати ексглаву Міненерго Володимира Демчишина. Він фігурує в так званій "вугільній справі" нардепа Віктора Медведчука про контрабанду вугілля, вона стосується поставок палива з ОРДЛО.

Джерело: рішення суду

Демчишина не пізніше 36 годин з моменту затримання повинні доставити до суду. Зазначимо, в українських медіа неодноразово з'являлась інформація про те, що колишній міністр перебуває не в Україні. У рішенні суду вказано:

Надати дозвіл на затримання підозрюваного з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Минулого місяця колишньому посадовцю вручили підозру в контрабанді слідчі СБУ і ДБР. Підозрюваного чотири рази викликали на допит до слідчого, проте за викликом він не явився. У постанові cуду деталізують:

Відсутність підозрюваного за адресами реєстрації та проживання, а також нез'явлення до слідчого для проведення слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні свідчать про переховування підозрюваного від органів досудового розслідування, прокурора та суду.

Нагадаємо, в листопаді слідчі СБУ і Держбюро розслідувань заочно вручили Демчишину підозру в контрабанді вугілля з окупованого Донбасу. Згідно з зібраною розслідувачами цих відомств інформацією, взимку 2014 - 2015 року він призначив на посади держпідприємств на окупованих територіях представників терористичних організацій "Л/ДНР".

Крім того, Демчишину інкримінують змушування тодішніх керівників "Центренерго" укласти кілька угод, в тому числі на поставку вугілля на суму понад 3 млрд гривень.

Наразі відомо, що ексчиновника вже викликали на допит у Держбюро розслідувань.

Поставки вугілля з метою посилити економіку "ЛДНР"

На початку літа з'явилась інформація про аудіозаписи, роздобуті журналістами Bihus.Info., які підтверджують, що Медведчук міг бути причетний до розробки певних схем закупівлі Україною вугілля, яке видобували в ОРДЛО. При цьому Україна нібито розраховувалася з окупантами готівкою, яку відвозили у супроводі СБУ.

Відповідно до записів, восени 2014 року олігарх вів з Москвою переговори про можливу закупівлю вугілля безпосередньо на окупованих територіях. Сприяючи такій схемі, Кремль намагався посилити економіку самопроголошених республік та наситити грошима регіон.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?