Суд закрив гучну справу про викрадення учасників Майдану
Категорія
Україна
Дата публікації

Суд закрив гучну справу про викрадення учасників Майдану

Суд закрив гучну справу про викрадення учасників Майдану
Джерело:  online.ua

Суддя Дарницького райсуду столиці прийняв рішення закрити справу про викрадення учасників Революції Гідності, яку відкрили у січні 2014 року проти антимайданівця Гната Кромского, відомішого на прізвисько "Топаз". 

Джерело:  Watchers Media

Справу вів суддя Андрій Скуба, він схвалив відповідне клопотання адвокатів Кромського. У серпні адвокат Олександр Шадрін вимагав від суду звільнити "Топаза" від кримінальної відповідальності через закінчення строків давності.

Першопочатково "Топазу" загрожувало до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна за участь у спробі захоплення державних будівель у Харкові навесні 2014 року, під час буремних подій того року. Та згодом, після прийняття так званого «закону Савченко», термін скоротився до 5 років, тож вже з вересня він вийшов на волю.

Міру покарання антимайданівцю обирали спираючись на санкції ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу (незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб із заподіянням фізичних страждань).

Кромський був одним з керівників охорони «Антимайдану» під час Майдану у Києві та Харкові у 2013–2014 роках. На широкий загал він став відомим після публікації відеозапису, на якому симпатик антимайданівців Сергій Рульов, будучи невпізнаним охороною “Антимайдану” отримує від них побої і вигукує, звертаючись до Кромського у спробах зупинити напад, фразу «Топаз, дай команду!», яка стала мемом.

Справу відкрили після викрадення Владислава Іваненка 21 січня 2014 року біля нинішньої станції метро "Почайна", якого викрадачі прийняли за активіста Євромайдану. Антимайданівці вивезли його в ліс, катували з метою надання свідчень про джерела фінансування Євромайдану, але в підсумку відпустили.

Викрадення активістів

Нагадаємо, викрадення Беркутом активістів Євромайдану — випадки викрадення, що відбувались з 21 січня 2014 року в різних куточках Києва. До викрадення були причетні зокрема бійці спецпідрозділу «Беркут» та ймовірно громадяни Росії.

За повідомленням журналістки Ганни Бабінець із посиланням на представника центральної районної лікарні у Броварах, Сергія Седлера, 19 лютого 2014 р. туди привезли двох чоловіків, яких жорстоко катував «Беркут».

“У одного з них взуттєвими нитками було зашито рот» - повідомляє журналістка.

23 січня 2014 р. друга рота київського Беркуту організувала пастку на активістів Автомайдану. Їх підставили, запустивши інформацію в інтернет про потребу у допомозі, щоб зібрати в одному місці, а потім напали. Один з постраждалих, Олександр Кравцов, розповів про деталі подій тієї ночі.

“Мене затримали нібито за побиття кількох співробітників Беркуту... привезли у Маріїнський парк (скоріш за все це був він, бо дуже близько везли), роздягли, півтори години змусили стояти на снігу на колінах... Нас було приблизно 17 осіб. ... Це була друга рота Київського Беркуту”.

Читайте також:

  • Підозрюваного у вбивствах силовиків на Майдані упіймали в Іспанії.

  • Венедіктова озвучила терміни завершення слідства у справах Майдану.

  • Рада прийняла важливу постанову до річниці Майдану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?