Світ може очікувати найбільшу за останні роки нафтову кризу — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

Світ може очікувати найбільшу за останні роки нафтову кризу — Bloomberg

Світ може очікувати найбільшу за останні роки нафтову кризу — Bloomberg
Джерело:  online.ua

У наступному кварталі, за свідченнями фахівців, дефіцит нафти очікується на рівні понад 3 мільйони барелів на день.

Джерело: Bloomberg

Світ може очікувати найбільшу за останні роки нафтову кризу

І додає, що саме лідер групи ОПЕК Саудівська Аравія за підтримки Росії планує і надалі скорочувати обсяги видобутку нафти до кінця цьогоріч до 1 мільйона барелів на добу, тобто на 300 тисяч барелів. Такі її дії спровокують дефіцит нафти на світовому ринку і як наслідок — розрив між попитом і пропозицією енергоресурсу майже подвоїться, а ціни зростатимуть.

Якщо ці прогнози справдяться, це може стати найбільшим скороченням запасів принаймні з 2007 року, згідно з аналізом даних, опублікованих секретаріатом ОПЕК, розташованим у Відні, — йдеться в повідомленні.

Наразі ціни на нафту в Лондоні, за останніми даними, вже перевищили 90 доларів за барель, і нафтотрейдери чекають на нові маркери щодо попиту і пропозиції на ринку. До того ж, як підкреслює Bloomberg, Саудівська Аравія може спровокувати підвищення ціни практично до 100 доларів за барель, бо має значні державні витрати на різні амбітні проєкти лідера країни.

За даними ОПЕК, 13 членів цієї організації в третьому кварталі цьогоріч видобували в середньому 27,4 мільйона барелів на добу, що майже на 1,8 мільйона менше за потреби споживачів, на думку фахівців. Тобто у четвертому кварталі видобуток має сягнути не менше 30,7 мільйона барелів на день, аби задовольнити попит. Наприклад, у розвинутих країнах запаси нафти вже менші на 114 мільйонів барелів, що нижче показників за 2015-2019 роки.

Ініціатива, яку активно підтримує Росія, веде до нового інфляційного тиску. Зокрема, у країнах Європи зростають ціни на дизельне пальне, а авіакомпанії в США вже попередили про подорожчання вартості квитків через зростання цін на пальне. Ціни на бензин у США також наближаються до чутливої позначки у 4 долари за галон, — підкреслює видання, посилаючись на аналітиків ринку.

Що відомо про плани Кремля скоротити експорт російської нафти 

Сьогодні російському диктатору Володимиру Путіну заявили, що РФ оголосить наступного тижня про скорочення поставок нафти на зовнішні ринки.

Віцепрем’єр РФ Олександр Новак сказав Путіну, що РФ домовилася з країнами ОПЕК+ про нові параметри скорочення поставок російської нафти на зовнішні ринки.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?