Таких складних операцій не було 100 років. ГУР розкрило подробиці висадки у Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

Таких складних операцій не було 100 років. ГУР розкрило подробиці висадки у Криму

ГУР
ГУР, ГУР МО

24 серпня 2023 року спецпризначенцям Головного управління розвідки вдалося провести унікальну операцію й здійснити висадку на мисі Тарханкут в окупованому Криму. Бійці ГУР не прости виконали конкретні завдання Кирила Буданова, а й нагадали ворогу, що деокупація півострова неминуча.
 

У ГУР розповіли про одну із найбезпечніших спецоперацій у своїй історії

Це була одна з найнебезпечніших операцій, адже спецпризначенцям довелося плисти кілька годин, - розповів командир підрозділу ГУР "Артана", який брав участь у спецоперації на мисі Тарханкут.

Враховуючи той факт, що понад 100 бійців ГУР хотіли долучитися до висадки у Криму, керівництво розвідки вирішило провести етап відбору та відібрати своїх найкращих спецпризначенців.

Що важливо розуміти, ця операція була надскладною, оскільки на гумових човнах потрібно було подолати понад 200 кілометрів за 5 – 6 годин, а на озброєнні – лише стрілецька зброя (автомати, кулемети й ПЗРК).

Підрозділ "Артана" відіграв роль прикриття з моря для ударного угруповання десанту розвідки, тому це було особливо небезпечно, адже бійці завжди залишали на воді в прямій видимості від берега.

За словами офіцера ГУР Тимура, зон висадки десанту будо декілька, однак наразі їх не можна називати.

Він також підтвердив, що під час спецоперації вдалося знищити патрульний автомобіль російських окупантів, а також місце розташування одного з підрозділів російської армії.

Під час операції були успішно ліквідовані приблизно 30 солдатів РФ, які спеціалізувалися на радіо­електронній розвідці та конт­ролі повітряного простору.

Поки одна група спецпризначенців нищила ворога, інша залишала подарунок на пам'ять – встановлювала прапор України з емблемою ГУР. Спецоперація тривала близько 30 хвилин, але була однією з найнебезпечніших за останні 100 років.

Ворог підняв у небо авіацію, коли бійці ГУР відходили

Після завершення спецоперації спецпризначенці почали відпливати від півострова, однак сили противника підняли у небо свої винищувачі.

Солдати РФ почали бити по човнах наших воїнів.

Саме під час маневру й ухиляння від чергового російського снаряда, у воду впав боєць з позивним "Конан". Тоді командувач прийняв непросте рішення – рухатися далі, адже, якби човен повернувся за спецпризначенцем, то росіяни б знищили човен з усіма, хто був у ньому. Тому було ухвалено рішення пливти якомога далі.

Після того, як авіація РФ припинила вогонь й повернулася в Крим, спецпризначенці ГУР повернулися за "Конаном", однак знайти його не вдалося.

У ГУР подумали, що "Конан" загинув, але боєць не здавався. Він протримався у воді 14 годин.

Він понад пів доби провів у морі – там і спав, пив солону воду. Його врятувало те, що він був у рятувальному жилеті та гідрокостюмі. У нього була і висока температура, і зневоднення. Але зараз він одужує і вже готовий воювати, - розповіли у ГУР.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?