Телескоп Hubble сфотографував дивну карликову галактику
Категорія
Технології
Дата публікації

Телескоп Hubble сфотографував дивну карликову галактику

Телескоп Hubble сфотографував дивну карликову галактику
Джерело:  online.ua

Космічний телескоп Hubble сфотографував карликову галактику в сузір’ї Живописець. Нещодавно в ній спалахнули нові зірки.

Джерело: обсерваторія Hubble

Телескоп показав, як виглядає карликова галактика

Карликова галактика NGC 1705 видно на знімку з космічного телескопа Хаббл. Ця мініатюрна галактика знаходиться в південному сузір'ї Живописець і знаходиться приблизно в 17 млн світлових років від Землі.

NGC 1705 — це космічний дивак — він невеликий, неправильної форми, і нещодавно в ньому відбулося утворення зірок, відоме як спалах зірок, - зазначили в обсерваторії.

Незважаючи на ці незвичні властивості, NGC 1705 та інші карликові неправильні галактики, подібні до неї, можуть дати цінне уявлення про загальну еволюцію галактик. Карликові неправильні галактики, як правило, містять декілька елементів, крім водню або гелію, і вважаються подібними до найперших галактик, які населяли Всесвіт.

Дані, показані на зображенні, отримані з серії спостережень, покликаних розкрити взаємодію між зірками, зоряними скупченнями та іонізованим газом у сусідніх галактиках, що утворюють зірки.

Спостерігаючи особливу довжину хвилі світла, відому як H-alpha, за допомогою широкопольної камери Hubble 3, астрономи намагалися виявити тисячі емісійних туманностей — областей, що утворюються, коли гарячі молоді зірки купають хмари газу, що їх оточують, в ультрафіолетовому світлі, змушуючи їх світитися.

Це не перший випадок, коли NGC 1705 була сфотогрфована Хабблом — астрономи зазирнули в серце галактики в 1999 році за допомогою тодішньої робочої камери Хаббла — широкопольної планетарної камери 2.

Раніше астрономи з NASA за допомогою телескопу Hubble знайшли чорну діру в карликовій галактиці Henize 2-10, що не руйнує зірки, а навпаки сприяє їх утворенню.

Що відомо про телескоп Хаббл

Цей телескоп вивели на орбіту 24 квітня 1990 року. Відтоді телескоп передав астрономам мільйони унікальних знімків, котрі значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту.

Проте телескоп планують замінити на новий – "Джеймс Вебб". Його вже запустили в космос 25 грудня 2021 року. Він почне працювати за шість місяців і прослужить від п'яти до десяти років.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?