Телескоп SuperBIT зробив приголомшливі фото туманності Тарантула і зіткнення галактик
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп SuperBIT зробив приголомшливі фото туманності Тарантула і зіткнення галактик

Телескоп SuperBIT зробив приголомшливі фото туманності Тарантула і зіткнення галактик
Джерело:  online.ua

Стратосферний телескоп SuperBIT передав перші знімки Всесвіту, які допоможуть вченим зрозуміти сутність темної матерії. Телескоп Super Pressure Balloon Imaging Telescope (SuperBIT) був піднятий на велику висоту над атмосферою Землі 16 квітня за допомогою гелієвої кулі NASA розміром з футбольне поле.

Джерело: Університет Торонто

Фото туманності Тарантул та двох галактик

SuperBIT вже зробив свої перші зображення під час цього польоту, показуючи «Туманність Тарантул» – яскраве скупчення газу та пилу в сусідній галактиці поблизу нашого Чумацького Шляху – і зіткнення двох галактик NGC 4038 і NGC 4039, відоме як "антени".

Туманність Тарантул розташована у Великій Магеллановій Хмарі, галактиці-супутнику Молочного Шляху, на відстані близько 179 000 світлових років від Землі. Це величезна хмара газу і пилу, яка складається переважно з іонізованого водню. Окрім туманності, SuperBIT також зробив знімки зіткнення галактик NGC 4039 і NGC 4038.

Успішний запуск SuperBIT прокладає шлях до майбутнього, в якому окремі навчальні заклади зможуть проєктувати, розробляти та експлуатувати космічні прилади світового класу за низькими витратами, а також забезпечувати можливість навчання для розробки інструментів та аналізу даних для студентів, – каже Аджай Гілл, докторант кафедри астрономії та астрофізики Девіда А. Данлепа та Інституту Данлепа.

Фото: utoronto.ca

Фото: utoronto.ca

Що відомо про телескоп SuperBIT

SuperBIT – це унікальний телескоп, який не розташований в космосі чи на землі, а працює в стратосфері на висоті 33,5 кілометри над поверхнею нашої планети.

Телескоп використовує гелій як паливо і має парашутну систему для повернення на Землю.

Над проєктом працювали фахівці з Університету Торонто, Прінстонського університету, Університету Дарема та Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

SuperBIT є першим телескопом на повітряній кулі, здатним робити ширококутні зображення – на його чіткість зору не впливає атмосфера, а лише закони оптики.

Фінальні випробування SuperBIT були проведені у 2019 році, а вартість інструменту склала близько 5 мільйонів доларів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?