Тейлор припускає, що США приєднаються до переговорів стосовно конфлікту на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Тейлор припускає, що США приєднаються до переговорів стосовно конфлікту на Донбасі

Тейлор припускає, що США приєднаються до переговорів стосовно конфлікту на Донбасі
Джерело:  online.ua

Існує ймовірність, що США приєднаються до переговорів в Нормандському чи якомусь іншому форматі щодо врегулювання конфлікту на сході України. Це може стати новим розділом в американо-українських відносинах.

Джерело: “Дом”.

Про це в інтерв'ю телеканалу “Дом” заявив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

Дипломат зазначив, що наявні переговорні формати стосовно Донбасу - Нормандський формат і переговори на Мінському майданчику - не дають результату.

"Може бути, якщо Сполучені Штати приєднаються до цих переговорів, до Нормандського формату або, може бути, до будь-якого іншого формату... Можливо навіть, що США приєднаються безпосередньо до України в переговорах із росіянами. Може бути, вдасться домогтися прогресу. І якщо трапиться так, то це стане новим елементом наших відносин", — заявив Тейлор.

Водночас експосол підкреслив, що наразі це питання відкрите і стане однією з головних тем, які будуть обговорювати президенти Володимир Зеленський і Джо Байден на зустрічі у Вашингтоні. Тейлор висловив сподівання, що Зеленський запропонує Байдену приєднатися до Нормандського формату.

"Я сподіваюся, Зеленський запросить Байдена приєднатися до цього переговорного майданчику — до Нормандського формату. Я сподіваюся на це, але ми не знаємо, чи скаже президент Байден "так". Сподіваюся, що він відповість позитивно, і нинішня адміністрація США прийме на себе такі зобов'язання. Хоча і не знаю точно, відбудеться це чи ні. Ми дізнаємося це, коли розмова двох президентів відбудеться", — сказав Тейлор.

Росіяни хочуть вести переговори з американцями

Дипломат зазначив, що у президента Росії Володимира Путіна своє бачення ролі США в переговорному процесі щодо Донбасу. У Кремлі хочуть, щоб США змусили Україну виконувати Мінські домовленості.

"Американці не стануть цього робити. Американці точно не будуть цього робити. Ми прекрасно розуміємо, що Мінські угоди — однобокий документ. Мінські домовленості вигідні Росії та невигідні Україні. Тому, якщо президент Байден погодиться приєднатися до цих переговорів, то він приєднається для того, щоб підтримувати Україну — проти Росії", — сказав він.

Дипломат додав, що є ймовірність того, що Росія погодиться на приєднання Сполучених Штатів до переговорів, тому що Путін зацікавлений у підтримці контактів зі США.

"Росіяни хочуть переговорів з американцями. Подивимося, наскільки вони (Путін і Байден, — ред.) Зможуть домовитися між собою з цього питання", — резюмував Тейлор.

Нагадаємо, 31 серпня розпочнеться візит президента України Володимира Зеленського до США. 1 вересня відбудеться зустріч лідера України з президентом США Джо Байденом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?