Філолог прокоментував ідею Данілова щодо переходу України на латиницю
Категорія
Україна
Дата публікації

Філолог прокоментував ідею Данілова щодо переходу України на латиницю

Філолог прокоментував ідею Данілова щодо переходу України на латиницю
Джерело:  online.ua

Співголова Національної комісії з питань правопису 2015 – 2019 років Максим Стріха заявив, що щодо можливого впровадження української латиниці потрібно провести наукові дискусії. Та якщо вони й розгорнуться, то суперечки триватимуть довго і будуть складними.

Джерело:  24 канал

"Ця ідея дуже складна суто з технічної реалізації. Я був свідком того, наскільки складно відбувалась робота над не такими вже вагомими питаннями вдосконалення українського правопису. Для того, щоб дійти згоди провідних лінгвістів, потрібно було 20 років", – пояснив науковець.

За словами філолога, історично було зафіксовано декілька варіантів щодо впровадження нововведення, висловленого сучасним українським чиновником. Так, нині науковці можуть констатувати існування в той чи інший період української латинки, наближеної до польської та чеської основи, а також так звана оптимальна українська латинка, де, як вказується в описі, “один звук, одна літера”.

"Зараз є схема транслітерації, яку ми використовуємо в паспортах і для передачі географічних назв. Однак, якщо ми латинку розповсюдимо на всі українські тексти, то очевидно що цієї системи буде недосить. Якщо така дискусія розгорнеться, я підозрюю, що природним шляхом це триватиме більше ніж 30 років", – наголосив Стріха.

Нагадаємо, нещодавно доволі резонансною стала новина про те, що секретар РНБО Олексій Данілов пропонує латинізувати українську мову. Та більшість критиків такої ініціативи вважають, що, окрім неабияких труднощів з реалізацією такого задуму, це може спровокувати й суспільні збурення.

Попередні заяви Данілова

9 березня під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм» Данілов заявив, що Україна повинна убезпечити себе від «лінгвістичної війни», яку розв'язала Російська Федерація, більш активно запроваджуючи англійську мову.

«Англійська мова має бути обов’язкова. Якщо ми кажемо про цивілізований світ, то англійська мова - це мова цивілізованого спілкування. І ми маємо розуміти, що англійську мову мають знати всі. Хто вже літні, складно, то це одна справа, а, починаючи з дитячого садочка, у школах це має бути», – переконаний Данілов.

Читайте також:

  • Секретар РНБО нарешті відреагував на "банкопад" в Україні.

  • Данілов запропонував перейти на латинську абетку в Україні.

  • ЗСУ готуються відбивати повномасштабне вторгнення Росії — головнокомандувач.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?