Це вам не коштовності: активісти висунули депутатам жорстку вимогу
Категорія
Україна
Дата публікації

Це вам не коштовності: активісти висунули депутатам жорстку вимогу

Це вам не коштовності: активісти висунули депутатам жорстку вимогу
Джерело:  online.ua

Українські активісти та пацієнтські організації вийшли на акцію "Ліки – не коштовності" під Верховну Раду та вимагають від депутатів знизити ціни на ліки. Варто зазначити, що для цього потрібно проголосувати за законопроект №2089, який вводить паралельний імпорт для лікарських засобів, передає ONLINE.UA.

"Ми будемо дарувати народним обранцям отакі "коштовності" і просити їх зробити так, щоб ціни на ліки в українських аптеках стали дешевші", – розповідає представниця Пацієнтів."Ми – пацієнтська спільнота, принесли до Верховної Ради "коштовні" таблетки. Цим ми хочемо звернути увагу, що ціни на ліки у нас в Україні завищені", - каже представниця Пацієнтів.

За її словами, нещодавно ВРУ проголосувала за проект закону №1230, який започатковує в Україні паралельний імопрт для ряду товарів.Це означає, що гаджети, побутова техніка, одяг, косметика та ряд інших товарів стануть імпортними та дешевшими. Але ліків серед них немає.

Активісти вже детально проаналізували ціни на ліки в українських аптеках і в аптеках сусідніх європейстких держав і помітили, що в середньому в Україні ціни на ті ж ліки вдвічі або втричі дорожчі. Вони вже принесли звернення до депутатів із закликом внести законопроект в порядок денний сесії Верховної Ради та якнайшвидше його розглянути.

Варто звернути увагу на те, що механізм паралельного імпорту для ліків уже 20 років працює у країнах Європейського Союзу. Це дало змогу знизити ціни на ліки на 20% в ЄС. В Грузії ціни на ряд препаратів знизились приблизно на 30%.

Як повідомляв ONLINE.UA, українці у минулому році витратили на ліки  в середньому 73 долари США на людину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?