Центри служби крові потребують донорів крові резус-негативної належності — МОЗ
Категорія
Україна
Дата публікації

Центри служби крові потребують донорів крові резус-негативної належності — МОЗ

Центри служби крові потребують донорів крові резус-негативної належності — МОЗ
Джерело:  online.ua

У МОЗ повідомили, що у центрах служби крові не вистачає донорів крові резус-негативної належності.

Джерело: МОЗ

МОЗ закликав здавати кров з негативним резусом

У міністерстві зазначили, що стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки.

Завдяки підтримці українців вдалося достатньо збільшити щоденний запас еритроцитарних компонентів крові. Проте серед нас, як і серед всього населення Європи, лише 14% мають кров резус-негативної належності. Відповідно і кількість донорів резус-негативного фенотипу — невисока.

МОЗ звертає увагу на те, що разі масивних крововтрат постраждалим із будь-яким фенотипом, як першу дозу можна застосовувати еритроцити або кров резус-негативної належності О (І) групи.

Саме тому є важливим сталий запас компонентів крові усіх груп і резус-належності.

Як стати донором крові

Щоб здати кров, необхідно зателефонувати до центру крові у вашому місті або найближчому до вас.

В Україні донором крові може бути людина від 18 років та від 50 кг, яка пройшла відповідне медичне обстеження і в яких немає протипоказань.

За 72 години до здачі не слід приймати ліки, що розріджують кров, такі як аспірин, анальгін та ін., це правило не поширюється на гормональні контрацептиви.

За 48 годин не можна вживати алкоголь.

Перед днем донації потрібно добре виспатися, а в день донації – легко поснідати.

Лікарі рекомендують утриматися від куріння, зокрема не палити за годину до і після процедури донації.

Перед донацією не варто вживати в їжу смажене, гостре, солоне, копчене, банани, яйця, молочні продукти і масло. Краще – солодкий чай, морс, компот, мінеральна вода, варення, хліб, сухарі, відварні крупи, риба, овочі, фрукти (крім бананів).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?