Ціна на нафту піднялась до максимуму за останні 3 роки
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціна на нафту піднялась до максимуму за останні 3 роки

Ціна на нафту піднялась до максимуму за останні 3 роки
Джерело:  online.ua

Ціна на нафту з Північного моря Brent, яка вважається еталонною маркою, досягла 81 долара за барель. Згідно з аналізом даних Лондонської міжнародної біржі фінансових ф'ючерсів ICE, це рекордний показник за останні 3 роки.

Джерело: дані Лондонської біржі ICE

Ціна грудневого ф'ючерсу на нафту марки Brent перевищила 81 долар за барель вперше з жовтня 2018 року. Ціна листопадового ф'ючерсу на нафту американської марки WTI сьогодні піднялася вище 77 доларів, експерти з ІСЕ називають такий показник максимальним за майже сім років.

Економісти пояснюють ріст цін рекомендаціями Організації країн — експортерів нафти (ОПЕК) у подальшому нарощувати видобуток чорного золота.

Під час сьогоднішнього засідання одного з комітетів ОПЕК, що займається моніторингом, підтверджено прийняте напередодні рішення, яке полягає у наступному. Йдеться про рекомендацію дотримуватися плану зі збільшення видобутку на 400 тисяч барелів щомісяця.

Наступна зустріч організації запланована на 4 листопада. Сьогодні ж було опублікувано огляд, в якому підвищили прогноз попиту на нафту в 2022 році на 0,9 млн б/д.

Судячи з цього документу, у наступному році глобальний попит на нафту може сягти 100,8 млн б/д проти 96,7 млн б/д в 2021 році.

 В ОПЕК підтвердили очікування, що пропозиція нафти на ринку в наступному році зростатиме. Якщо цього року ринок нафти перебуває у стані дефіциту, який оцінюється в 1,1 млн б/д, то вже у 2022 році очікується надлишок пропозиції в обсязі 1,4 млн б/д.

Значення рішень ОПЕК у регулюванні світових цін на нафту

Нагадаємо, рішення ОПЕК мають вирішальне значення на регулювання світових цін на нафту. Картель створений нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту. Членами цієї організації є країни, чия економіка залежить від доходів з її експорту .

Міністри енергетики й нафти держав членів ОПЕК проводять зустрічі для оцінки міжнародного ринку нафти й прогнозу його розвитку на майбутнє двічі в рік.

Країни члени ОПЕК контролюють близько 2/3 світових запасів нафти. На їхню частку припадає 40% від всесвітнього видобутку або половина світового експорту нафти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?