Ціна на нафту з РФ впала нижче рівня гранічних обмежень
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціна на нафту з РФ впала нижче рівня гранічних обмежень

Ціна на нафту з РФ впала нижче рівня гранічних обмежень
Джерело:  online.ua

У Мінфіні РФ визнали, що під кінець минулого року через розв'язану Кремлем злочинну війну проти України та введені країнами Заходу обмеження ціни на російську нафту у грудні минулого року впали до 50,47 доларів за барель, що нижче встановленої країнами Заходу гранічної ціни на закупівлю.

Джерело: Telegram-канал Мінфіну РФ

РФ вимушена зі знижкою продавати нафту Китаю та Індії

За даними відомства, середня ціна на нафту марки Urals у січні-грудні 2022 року склалася у розмірі 76,09 доларів за барель. Це на 10,3% вище, ніж у 2021 році (69,0 доларів за барель).

За 2022 рік ціна на нафту марки Brent зросла приблизно на 10% після зростання на 50% у 2021 році. Нафта WTI у США зросла майже на 7% у 2022 році після зростання на 55% у 2021 році.

За інформацією журналістів видання Reuters, РФ збільшила обсяги поставок сирої нафти, видобутої в регіонах Арктики, до Китаю та Індії. При цьому нафту продають із знижками, які перевищують встановлені Заходом обмеження.

Арктичні сорти Arco, Arco/Novy Port та "Варандей" зазвичай не прямували на схід, але тепер знаходять собі покупців у більш віддалених районах після того, як Європейський Союз, країни G7 та Австралія ввели в грудні стелю цін на російську нафту на додаток до ембарго ЄС на російську нафту

Продавці віддають російську нафту з великими знижками, оскільки вони покривають вищі витрати на доставку.

Вся ця арктична нафта зазвичай йде в ЄС, але тепер вона має йти кудись ще, - зазначив один з трейдерів в Сінгапурі.

Експорт арктичної сирої нафти в Індію неухильно зростає з травня: за даними Refinitiv, у листопаді було відвантажено рекордну кількість барелів - 6,67 млн барелів, а в грудні - 4,1 млн барелів. Більшість поставок склали сорти Arco, Arco/Novy Port, видобуті на родовищах "Газпром нафти".

Нафта Arco є високосірчистою нафтою з Приразломного родовища, тоді як якісніша нафта марки Novy Port з Новопокровського родовища має среднесірчисту і легку нафту.

Минулого тижня Індія імпортувала першу партію нафти сорту "Варандей", яку було завантажено в Мурманському порту наприкінці листопада, згідно з двома джерелами та даними Refinitiv.

Вантажний танкер Bear Alcor місткістю 900 тисяч барелів, який прямував через Європу, Середземне море та Суецький канал, розвантажили в порту Кочин у Кералі 27 грудня для нафтопереробної компанії Bharat Petroleum Corp Ltd. Два інші вантажі за 600 тисяч барелів, завантажені в листопаді, були вивантажені в Роттердамі в Нідерландах. Незрозуміло, які компанії купили ці вантажі.

За словами одного з джерел на індійському нафтопереробному заводі, у Росії є досить добрі обсяги та інших марок, які пропонуються індійським покупцям.

Він додав, що валовий прибуток від сортів, що переробляються, таких як Arco і Novy Port, що закуповуються на умовах поставки, більш ніж на 10 доларів за барель вищий у порівнянні з американськими сортами нафти аналогічної якості, такими як Mars і West Texas Intermediate.

Інший трейдер сказав, що сира нафта Arco пропонувалася китайським покупцям за ціною на 9 доларів за барель нижче за ICE Brent на умовах доставки з корабля, але було неясно, за якою ціною були укладені угоди.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?