Ціни на газ у Європі рекордно обвалилися
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціни на газ у Європі рекордно обвалилися

Ціни на газ у Європі рекордно обвалилися
Джерело:  online.ua

Ціни на газ у Європі неочікувано обвалилися аж на 40%. За словами експертів, головна причина — це вітер, який суттєво посилився останніми днями в Європі. Фахівці звертають увагу на те, що він підвищив вироблення вітряної генерації і за останні два дні обвалив ціни на газ на третину від історичного максимуму 21 грудня.

Джерело:  "Інтерфакс-Україна"

Ціни на газ у Європі обвалилися на 40%

Згідно з останніми даними, внесок вітрової генерації у вироблення електроенергії в Європі 23 грудня виріс до 13,8% після 7,1% 22 грудня та тримісячного мінімуму 5,52% 21 грудня.

Окрім того, наголошується, що з 13 по 19 грудня внесок вітряків у вироблення електроенергії в Європі становив у середньому 13,7%.

Аналітики звертають увагу на те, що 23 грудня торги газом (контракт "на день вперед") на TTF завершилися на рівні 1485 доларів за тисячу кубометрів після 1997 доларів у середу та рекордних 2138 доларів за тисячу кубометрів у вівторок.

Фото — unsplash.com

Вранці у п'ятницю січневий ф'ючерс на TTF на біржі ICE Futures торгується на рівні 1300 доларів за тисячу кубів. Запаси газу в підземних сховищах Європи впали до 57,5% від місткості (дані на ранок четверга) – це на 17,3 процентного пункту нижче за середнє значення за останні п'ять років. За газову добу 22 грудня відбір газу з ПСГ Європи становив 776 млн. куб. м, що є максимальним показником початку сезону відбору, - йдеться в повідомленні.

Не можна також не згадати про те, що надходження до європейської мережі газу з терміналів прийому ЗПГ у грудні 2021 року зростає на рекордні 66% рік до року.

Окрім того, наголошується, що імпорт ЗПГ у грудні може сягнути максимуму за останні сім місяців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?