Цього літа на небі можна побачити чотири супермісяці поспіль — відомі дати
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Цього літа на небі можна побачити чотири супермісяці поспіль — відомі дати

Цього літа на небі можна побачити чотири супермісяці поспіль — відомі дати
Джерело:  online.ua

Вже цього літа люди зможуть побачити чотири супермісяці поспіль. Перший з них вже відбувся 3 липня. Наступні будуть 1 і 30 серпня та 28 вересня.

Джерело: Space.com

Коли будуть наступні супермісяці

Під час сходження супермісяця місячний диск стає більшим і яскравішим на нічному небі. У 2023 році це ще більш захоплююче, оскільки розпочався сезон із чотирьох супермісяців поспіль.

Під час супермісяця освітлення місяця збільшується на 30%, а місячний диск – на 14%. Проте ці відмінності зазвичай непомітні неозброєним оком, якщо не приділяти багато уваги Місяцю щоночі.

Наступний супермісяць зійде у вівторок, 1 серпня. Під час цього супермісяця відстань між Землею та її природним супутником становитиме 357 530 км.

30 серпня відбудеться другий супермісяць у вигляді Блакитного Місяця, який буде на відстані від Землі за 357 344 км.

28 вересня завершується цей фестиваль супермісяців зі сходом повного місяця, який буде на відстані 361 552 км від Землі.

Як виникають супермісяці

Супермісяці є результатом того, що Місяць знаходиться ближче до Землі під час повного місяця.

Експерт із затемнень і астрофізик NASA у відставці Фред Еспанак розповів, що під час липневого супермісяця Місяць був всього за 361 934 кілометри від Землі в порівнянні з середньою відстанню близько 382 900 км.

Супермісяці виникають тому, що орбіта Місяця навколо Землі не є ідеальним колом; в результаті гравітаційного впливу Землі орбіта Місяця має еліптичну форму, яка виглядає як витягнуте коло або овал.

Це означає, що на 27-денній орбіті Місяць іноді знаходиться ближче до Землі, а в інші — далі.

Супермісяць відбувається, коли Місяць одночасно перебуває у фазі повного місяця свого 29,5-денного місячного циклу та знаходиться в перигеї, найближчій точці до Землі на своїй орбіті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?