Який неочевидний фактор впливає на ріст кількості самогубств — попередження психіатрів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Який неочевидний фактор впливає на ріст кількості самогубств — попередження психіатрів

Який неочевидний фактор впливає на ріст кількості самогубств — попередження психіатрів
Джерело:  online.ua

Пандемія коронавірусу, карантин, повномасштабна російсько-українська війна — усі ці події стали серйозним випробовування для психіки кожного з нас. Однак не лише стрес може підштовхнути людину до думок про самогубство. Так, за словами психіатрів, вони виявили, що смертність від самогубств суттєво зростає під час повного місяця, особливо у людей старше 55 років. Окрім того, наголошується, що пік суїцидів також припадає на вересень і на період між 15 і 16 годинами.

Джерело: Springer Link

Що відомо про результати нового дослідження самогубств

Ще сотні років тому люди неодноразово звертали увагу на те, що повний місяць здатен стати причиною загадкових змін в людях.

Однак лише зараз фахівці Медичної школи Університету Індіани зафіксували збільшення кількості самогубств в цей час.

Ми хотіли проаналізувати гіпотезу про те, що кількість самогубств збільшується в період повного місяця, і визначити, чи слід у цей час уважніше спостерігати за пацієнтами з групи високого ризику, – прокоментував результати дослідження його автор Олександр Нікулеску.

Як відбувалося дослідження

За словами науковців, вони детально проаналізували дані кругу Маріон в Індіані щодо самогубств, які сталися 2012–2016 роках.

Автори дослідження помітили, що кількість смертей через суїцид різко зросла протягом тижня повного місяця, причому у людей старше 55 років цей показник був ще більшим.

Окрім того, зазначається, що врахували час доби та місяці, коли відбувалися самогубства, виявивши час від 15 до 16 години та вересень це час піка самогубств.

Використовуючи біомаркери суїцидальних схильностей, дослідники також виявили, що люди з алкогольним розладом або депресією можуть наражатися на високий ризик у ці періоди часу.

На переконання психіатрів, ефект від повні може бути пов'язаний з циркадними ритмами організму, які регулюють, час сну і неспання. Зміни освітлення можуть вплинути на вразливих людей у поєднанні з іншими факторами ризику.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?